Zes dingen die je nog niet wist over werken in de thuiszorg

Over werken in de zorg bestaan veel vooroordelen. Soms zijn die vooroordelen wel gegrond, maar vaak ook helemaal niet. Wij vertellen je zes dingen die je nog niet wist over werken in de thuiszorg.

 1. In de thuiszorg werken veel jongeren

  De thuiszorg heeft misschien een beetje een suf imago, maar de werkelijkheid is dat er bij RST behoorlijk veel (goed opgeleide) jonge mensen werken. De meeste teams bestaan voor ongeveer de helft uit werknemers tussen de 20 en 30 jaar.

  Dat zorgt voor een hele dynamische sfeer, waarin je door samen te werken je ambities kwijt kunt en in korte tijd veel kunt leren van elkaar. Bij RST heeft innovatie een belangrijke plek en juist jonge werknemers zijn daar de voorlopers in.

 2. De thuiszorg is redelijk flexibel

  Anders dan in verpleeghuizen of ziekenhuizen wordt in de thuiszorg de planning in veel gevallen gedaan door de teams zelf. De planning is niet in beton gegoten. Er is volop ruimte om in overleg met je collega’s te bepalen wanneer je werken wilt en kunt.

  Wijkverpleegkundigen plannen hun eigen werkdag en route zelfs lekker zelf: dat geeft een gevoel van vrijheid. Maar ook huishoudelijk medewerkers, kraamverzorgenden, MBO-verpleegkundigen en verzorgenden IG kunnen relatief makkelijk aangeven dat de ene dag hen beter uitkomt dan de andere. Daardoor is de werk-privébalans goed en kun je het werk gemakkelijk combineren met je gezin.

 3. De thuiszorg is veel uitdagender dan je denkt

  Tegenwoordig blijven mensen veel vaker langer thuis wonen dan vroeger. De overheid stimuleert dat ook. Dat betekent dat verpleegkundigen van RST steeds meer medische taken van het ziekenhuis overnemen. Er is volop vraag naar palliatief verpleegkundigen, casemanagers dementie en wondverpleegkundigen bijvoorbeeld.

  Dankzij ons uitgebreide Leer Management Systeem kun je – als je ambitie hebt – snel bijleren en doorgroeien in je vak. Meestal wordt je opleiding betaald door RST en je krijgt er ook nog eens uren voor.

 4. In de thuiszorg werk je net zo goed in een team

  In de thuiszorg lijkt het misschien dat je altijd alleen erop uitgaat en je eigen cliënten bezoekt. Collega’s spreek je daardoor wat minder.

  Niets is minder waar: je bent als verzorgende, verpleegkundige of kraamverzorgende juist de spin in het web van (medische) professionals rondom jouw cliënt. Je zult veel moeten overleggen met verschillende disciplines.

  Je verantwoordelijkheid is hoog, maar je kunt gelukkig altijd terugvallen op de kennis en ervaring van je collega’s. Bij RST zijn intervisie en collegiaal overleg goed geregeld. Maar ook op het persoonlijk vlak zijn de banden binnen een team vaak warm en gezellig. Welkom!

 5. In de thuiszorg is ruimte voor een-op-een aandacht 

  Thuiszorg, het woord zegt het al: je verleent zorg bij iemand thuis. Je bent te gast bij je cliënten. En omdat iedere cliënt anders is, vraagt dat om een andere aanpak. De ene cliënt vindt het fijn om zelf de regie te houden en de andere verwacht dat jij dat doet.

  Het fijne is dat je de tijd die gereserveerd is voor een cliënt ook helemaal kunt benutten voor die cliënt alleen. Je hebt in de thuiszorg dus nog ruimte om 1-op-1 aandacht te geven aan een cliënt, zonder afgeleid te worden door andere dringende zaken.

 6. De thuiszorg is beter betaald dan je zou denken

  Het hardnekkigste vooroordeel over de thuiszorg is misschien wel dat het niet goed betalen zou. Maar dat is echt niet waar. De salarissen zijn gewoon marktconform (volgens de cao), dus je krijgt betaalt naar je opleiding, kennis en ervaring. Je salaris is dus net zo hoog als wanneer je in het ziekenhuis of in een verpleeg- of verzorgingshuis zou gaan werken.

  Hoe hoog je salaris gaat zijn, heb je natuurlijk ook een beetje zelf in de hand. Meer verantwoordelijkheden oppakken helpt daarbij. Ook doorleren is een manier om meer te gaan verdienen.

Dagje meelopen

Verrast door deze wist-je-datjes? Kom je eens oriënteren op werken in de thuiszorg! Schrijf je in om een dagje mee te lopen met een van onze collega’s en hoor uit eerste hand hoe het werken in de thuiszorg hen bevalt. Ontmoet ons op een van de Meet & Work-avonden die we met regelmaat organiseren.

Collega’s vertellen

Wil je liever eerst nog wat verder lezen? Bekijk dan eens een van interviews op deze website. Daarin vertellen collega’s vanuit de praktijk hoe het is om in de thuiszorg te werken. Als het goed is herken je de bovenstaande punten in de volgende verhalen: