Volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen bij RST Zorgverleners

‘Veel jonge zorgmedewerkers zijn binnen twee jaar weer weg’, kopte de NOS vandaag. De reden is verrassend: niet de werkdruk of de hoogte van het salaris is het probleem. Wel de kansen voor doorgroeien en de slechte begeleiding die jonge mensen in de zorg vaak krijgen. Hoe zit dat bij RST?

Afgelopen jaar wist de zorg 152.000 nieuwe mensen te werven. Bij RST Zorgverleners konden we ook 200 nieuwe medewerkers blij maken met een contract. Echter: via de achterdeur stroomden in de totale zorg zo’n 110.000 mensen weer weg: super jammer natuurlijk.

 

Ik vind het leuk om lid te zijn van de Ondernemingsraad omdat je dan niet alleen op plaatselijk niveau iets kunt doen, maar voor de hele organisatie iets kan betekenen.
Seline Augustinus (27)
Bekijk het interview

 

‘Loopbaanperspectief is belangrijk voor jonge mensen’, vertelt Gerrinda Ligtenberg, manager P&O. ‘Als je in de zorg gaat werken, dan weet je van tevoren dat de werkdruk pittig kan zijn en dat je geen topsalaris gaat verdienen. Als middelgrote zorgorganisatie proberen we daarom mensen aan ons te binden door hen volop mogelijkheden aan te bieden om zichzelf te ontwikkelen.’

Doorleren

Doorleren is een van de mogelijkheden voor jonge medewerkers om door te groeien in hun vak. RST Zorgverleners vergoedt de meest gebruikelijke routes volledig en zorgt er bovendien voor dat er deels betaalde uren zijn waarin medewerkers studeren kunnen. Het gaat dan om de routes MBO3 Verzorgende IG naar MBO4 Verpleegkundige en van MBO4 Verpleegkundige naar HBO-V Wijkverpleegkundige. Maar ook wijkverpleegkundigen die zich verder willen specialiseren, krijgen hun opleiding en deels hun uren vergoed.

 

Naast mijn baan als wijkverpleegkundige werk ik als dementieverpleegkundige. Hierdoor heb ik een combinatie van werken op de werkvloer en coördineren. Dat maakt mijn werk bij RST extra uniek. Ik moet steeds de uitdaging opzoeken en daar krijg ik bij RST gelukkig veel ruimte voor.
Claudy Jansen (23)
Lees Claudy's verhaal

 

‘Sommige medewerkers kiezen echter voor ongebruikelijke ontwikkelingsmogelijkheden’, vertelt Gerrinda. ‘Zo hebben we bij RST enkele werkgroepen die gevuld zijn met jonge ambitieuze medewerkers die voor hun neventaken en -verantwoordelijkheden uren krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om werkgroepen voor innovatie en voor digitale vernieuwing.’

Buiten de gebaande wegen

Het komt zelfs regelmatig voor dat medewerkers zelf een opleiding indienen die niet direct aan hun dagelijks werk gerelateerd is, maar toch van waarde kan zijn voor de organisatie. ‘Dat soort verzoeken bekijken we per geval. Ambitie wordt sowieso gewaardeerd en als het even kan, zullen we een deel van de opleiding vergoeden en er uren voor vrijmaken.’

 

Ik mag graag mijn eigen weg uitstippelen. Met de uitleg van welke opleiding ik gedaan had, kwam er een aanbod: ‘zo iemand zoeken wij in de organisatie eigenlijk ook.’ RST wist eigenlijk nog niet wat de invulling zou zijn, maar die hebben ze ook totaal vrijgelaten. Mijn ambitie op de lange termijn is om de wondzorg bij RST op hoger niveau te brengen. En daarnaast om Innovatie echt een plek te geven binnen de organisatie.
Arne Wessels (24)
Bekijk het interview

 

Voor Gerrinda betekent jezelf ontplooien meer dan alleen doorleren of cursussen volgen. ‘We proberen bij RST ook ruimte te bieden aan de teams om hun eigen beslissingen te nemen. We waarderen initiatief en stimuleren teams om van elkaar te leren. We willen als organisatie elk jaar professioneler worden en een hogere kwaliteit van zorg aanbieden. Iedereen die die ambitie ook heeft is bij ons van harte welkom.’

–> Bekijk ook de verhalen van Claudy Rosanne en Winette.

‘Veel jonge zorgmedewerkers binnen twee jaar weer weg’ NOS.nl