Herintreden Kraamzorg

Heb je ooit in de kraamzorg gewerkt en begint het weer te kriebelen? Zou je het leuk vinden om weer aan de slag te gaan als kraamverzorgende? RST Zorgverleners helpt je je oude vak weer op te pakken!

Als je terug wilt keren op de werkvloer als kraamverzorgende vraag je je misschien af wat je moet doen om weer aan de slag te kunnen. Is je diploma nog geldig? Is je kennis nog up-to-date? Hier lees je wat jij moet doen in jouw situatie.

Diploma < 1 jaar of minder dan een jaar gestopt

Jij kunt direct beginnen bij RST Zorgverleners. Je hoeft geen traject te volgen en kunt solliciteren op al onze vacatures. Je krijgt meteen een vol salaris, conform de CAO Kraamzorg.

Diploma 1-4 jaar oud of 1-4 jaar uit het vak

Ook jij kunt direct beginnen bij RST Zorgverleners, maar je moet in de eerste periode een bekwaammakingstraject volgen en een paar maanden stagelopen (BBL Kraamzorg verkort). Tijdens de stage ontvang je een leerlingensalaris dat daarbij past en daarna verdien je het volle loon, conform de CAO Kraamzorg.

Hoeveel uur jij stage moet lopen is afhankelijk van jouw kennis en kunde. Dit bepalen wij in overleg met het Kenniscentrum Kraamzorg. Reken op ongeveer 80 – 250 uur (ongeveer 2-3 maanden).

Een bekwaammakingstraject ziet er als volgt uit:

 • Je moet een aantal verplichte cursussen volgen in je eigen tijd, zoals kinder-ehbo, reanimatie, basis borstvoeding en acute verloskunde. Om je hierop voor te bereiden moet je cursussen volgen. Bekijk voor cursussen bij jou in de buurt de scholingsagenda van het Kenniscentrum Kraamzorg. Deze cursussen worden in principe door RST vergoed (mits je bij ons in dienst komt en blijft). Deze cursussen worden ook direct via RST Zorgverleners aangeboden, maar misschien niet direct bij jou in de buurt. Neem contact op met ons praktijkopleiders als je wilt weten waar je in kunt stromen.
 • Na het behalen van de cursussen rond je je bekwaammakingstraject af met een online kennistoets van het Kenniscentrum Kraamzorg. Deze toets kost je geen geld.
 • Tijdens je stage moet je zes praktijkopdrachten uitvoeren, die met een voldoende beoordeeld moeten worden door je begeleider. Het gaat om:
  • Basiszorg moeder
  • Basiszorg baby
  • Voorlichting geven
  • Zorgdossier invullen
  • Partusassistentie verlenen
  • Overleg andere disciplines

Meld je hier aan voor een bekwaammakingstraject bij RST Zorgverleners

Diploma meer dan 5 jaar oud of langer dan 5 jaar uit het vak

Als je langer dan 5 jaar niet actief bent geweest als kraamverzorgende moet je eerst de Opleiding tot Kraamverzorgende volgen.

Je komt dan al wel bij ons in dienst als leerling kraamverzorgende en je loopt een paar maanden mee om het vak je eigen te maken.  Wanneer de opleiding afgerond is, krijg je van ons het volledige salaris conform de CAO Kraamzorg betaald. Meld je hier aan.

Je hebt de keuze uit drie verschillende opleidingen:

 • MBO3 Verzorgende IG, afstudeerrichting kraamzorg
  Deze opleiding leidt je breed op tot verzorgende, waarna je de specialisatie kraamzorg volgt. Reken op ongeveer 2 jaar. Je kunt deze opleiding volgen bij diverse ROC-scholen in Nederland.
 • Opleiding tot Kraamverzorgende aan de Geboortezorgacademie of Zadkine, afhankelijk van jouw wens
  Deze opleiding beperkt zich alleen tot de kraamzorg en kun je volgen in 1 tot 1,5 jaar. Bekijk de informatie hier.
Wil jij herintreden?

Wil je herintreden in de kraamzorg, maar heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze afdeling Opleidingen via ons algemene telefoonnummer. Wij helpen je graag!