“Pas als je gaat bijleren, ontdek je wat je allemaal nog niet wist”

Toen Winette Wiskerke in 2009 bij RST Zorgverleners kwam werken had ze al veel ervaring vanuit verzorgingshuizen. Maar toen ze in 2018 besloot de maatwerkopleiding Verzorgende IG te gaan volgen aan het Hoornbeeck College in Goes, ging er een wereld voor haar open.

“Je denkt dat je alles wel gezien hebt en overal wel ervaring mee hebt”, vertelt Winette. “Maar nu ik de opleiding afgerond heb, kijk ik echt met andere ogen naar mijn werk. Ik begrijp nu veel beter waarom ik doe wat ik doe en zie ook beter wat er gaande is in de situatie van mijn cliënten. Ik kan nu veel beter op de situatie inspelen.”

Ik begrijp nu veel beter waarom ik doe wat ik doe en kijk met andere ogen naar mijn werk.

Winette Wiskerke

Tijdens de opleiding, die een jaar duurde, kwam Winette er ook achter hoeveel theorie er eigenlijk weggezakt was. “Ik behaalde mijn diploma als verzorgende in 1994. Dat heette toen nog MDGOVZ. Een soort verzorgende zonder verpleegtechnische handelingen eigenlijk. In de opleiding Verzorgende IG leerde ik veel dingen die ik veel eerder had willen weten!”

Pittig

Winette: “Als fulltime moeder een opleiding volgen en daarnaast ook werken, is best wel pittig. Ik werk gemiddeld twee avonden in de week, dan is er nog 8 uur per week huiswerk en ik moest een keer in de drie weken naar school. Maar als je maar gemotiveerd bent, kom je er wel.”

Winette koos ervoor om de opleiding helemaal zelf te betalen. “Vooral omdat ik niemand wat verplicht wil zijn.” Maar dat hoeft niet: bij een 24-uurscontract (of groter) betaalt RST de opleiding. Bij kleinere contracten is het vaak 50-50. (Inmiddels betaalt RST de opleiding volledig, red.) Winette: “Maar je krijgt ook veel terug van de belastingdienst hoor: ik gok dat ik van de 1000 euro zo’n 700 euro terugkreeg. Voor het geld hoef je het dus niet te laten.”

Als je maar gemotiveerd bent, kom je er wel!

Vrijheid

Bij RST heeft Winette een nulurencontract, waarin ze zelf – samen met RST zorgde dat ze genoeg uren kon maken voor haar opleiding. “Ik ben wel een van de vrijheid. Ik vind het heerlijk om zelf te kunnen bepalen hoeveel ik werk. Geef mij maar afwisseling. Elke avond dezelfde route doen is niets voor mij. Dat maakt een thuiszorgorganisatie ook zo leuk.”

 Winette: “Werken is voor mij puur ontspanning. Als ik de deur achter me dichttrek ben ik even geen moeder meer, maar zorgprofessional. Ik geniet er zo van! Je krijgt er gewoon veel voor terug, veel warmte en waardering en het sociale natuurlijk. Ik zeg het vaker: ik zou geen leuker beroep weten dan dat van ons.”

Werken is voor mij puur ontspanning. Ik geniet er zo van!

Missen

Nu de opleiding met succes afgerond is geeft Winette toe dat ze het naar school gaan ook wel gaat missen. “Ik vind het oprecht jammer dat het afgelopen is. We hadden een super leuke klas met meiden in alle leeftijden, van 25 tot 60 jaar. Daarin ongeveer 8 of 9 collega’s van RST. Het was altijd erg gezellig!”

Wil jij net als Winette doorleren naar verzorgende IG? Het Hoornbeeck College start dit jaar weer een nieuwe opleiding. Alle informatie lees je hier.