“Ieder gezin is uniek, en heeft een eigen verhaal”

In de kraamzorg is geen week hetzelfde, volgens kraamverzorgende Marlies.

Na de afronding van haar opleiding Verzorgende IG uitstroom kraamzorg, is Marlies inmiddels alweer 2,5 jaar als kraamverzorgende werkzaam bij RST. “Dit vak past gewoon bij mij.” 

Als ik aan de kraamzorg denk, denk ik aan persoonlijk contact. Juist dat persoonlijk contact met de cliënt is voor mij ontzettend belangrijk. Je moet in sommige situaties gewoon even de tijd nemen om te gaan zitten, en naar de cliënt te luisteren, ook al moet je daar je planning voor omgooien.

Daarnaast kan ik ontzettend genieten van de zorg voor een klein kindje. In de kraamzorg heb je alle ruimte om je planning zo in te richten, dat het gezin er het meest aan heeft. Dat zorgt ervoor dat er geen week hetzelfde is. Heerlijk. Deze combinatie maakt wel mijn dag!

Wat spreekt je het meest aan in dit werk?

Je ziet ontzettend veel verschillende gezichten, van de gezinnen zelf, tot aan alle kraamvisite die langskomt. Daarnaast kun je daadwerkelijk iets betekenen tijdens één van de belangrijkste momenten in het leven. Ieder gezin is uniek en heeft een eigen verhaal. Samen met het gezin maak je kennis met het nieuwe leven. Heel bijzonder!

Kun je een bijzonder/onvergetelijk moment in je werk beschrijven?

Wanneer je een rol hebt tijdens de geboorte schept dit een band. Samen beleef je de start van het kindje. Dit geeft mooie herinneringen.

Wat zijn de meest pittige momenten in je werk?

Naast (toekomstige) ouders heb je zelf ook een “ideaalbeeld” van een kraamweek. Hoe je zo’n week in wilt richten bijvoorbeeld. Wanneer het na de geboorte anders loopt dan verwacht, verandert daarmee ook mijn rol. Niet zozeer mijn persoonlijke rol, maar de situatie kan dan pittiger zijn. Goede begeleiding en ruimte voor wat er speelt, is wel heel belangrijk op dat moment. Mede door goed contact met collega’s kun je moeilijke dingen, zoals het sterven van een kindje, ook een plekje geven. Pittig, maar tegelijk ook heel waardevol.    

Voldeed je werk aan alle verwachtingen die je had in de opleiding?

Absoluut, ik geloof zelfs dat ik meer had mogen verwachten;-). Er valt zoveel meer uit dit vak te halen! Dit ben ik gaan ontdekken toen ik zelfstandig ging werken.

Waarom koos je voor de RST als werkgever?

RST onderscheidt zich door haar normen en waarden. Nieuw leven gaat verder dan alleen blijdschap rondom een geboorte. Het is een geschenk. Het is prachtig om tijdens de zorg elkaar hierin te herkennen en dit met elkaar te delen.

Wat vind je prettig aan de RST?

Ik vind RST integer als werkgever. Hoewel de organisatie behoorlijk groot is, ben je nooit een nummer, maar een persoon! In de drukke periode gaan we er met elkaar helemaal voor! Dat voelt wel als verbonden. Ja, ik zit wel op m’n plek!

Hoe komt identiteit naar voren in je werk?

Omdat wij een reformatorische zorgorganisatie zijn, vormt de Bijbel ons fundament. Hierop baseer ik dagelijks mijn zorg.

Kun je team Amersfoort/Soest kort omschrijven?

Een gezellige hechte groep collega’s met veel verschillende karakters. We vormen een mooie eenheid met elkaar!

Wat zou je anderen adviseren die nog twijfelen over de opleiding?

Verzamel alle mogelijke informatie die je kunt vinden als je nadenkt over de opleiding tot kraamverzorgende. Bezoek informatieavonden om zelf een beeld te kunnen vormen over het beroep. Toch blijft een kennismaking in de praktijk een verschil. Misschien wel het verschil voor jou ;-)!