“De partuspool is goed te combineren met mijn gezin”

Als kraamverzorgende ben je soms dagenlang achter elkaar in touw. Zeker wanneer je een gezin hebt, is dat soms best lastig te combineren. Daarom kiest een deel van de kraamverzorgenden ervoor voor een functie als partuspooler. Een van hen is de Zeeuwse Mariska Ozgan: “Alles in dit vak vind ik geweldig.”

Mariska, hoe en wanneer ben je eigenlijk bij RST terecht gekomen? 

Ik heb stage gelopen bij RST toen ik mijn opleiding voor kraamverzorgende deed. Na mijn opleiding ben ik eigenlijk gelijk in dienst gekomen. Dat is nu 14 jaar geleden.

Je bent begonnen als kraamverzorgende. Wanneer koos je ervoor om aan de slag te gaan als partuspooler?

Toen mijn gezin wat groter werd. Na de geboorte van ons derde kindje, werd het wat lastiger om mijn werk als kraamverzorgende te combineren met ons gezin. Daarom ben ik als oproepkracht aan de slag gegaan. Dat is nu 5 jaar geleden.

Bekijk partuspool-vacatures

Waarom heb je ervoor gekozen om partuspooler te worden?

Eigenlijk ben ik daar als vanzelf ingerold. Omdat er vaak ’s nachts een wacht opgevuld moest worden, belden ze mij regelmatig. Ik vind het helemaal niet erg om ’s nachts in de wacht te gaan, omdat het voor mij een stuk makkelijker te combineren is met een gezin, dan dat ik de hele week moest werken.

Hoe vaak word je in de praktijk ingezet?

Ik doe zeker 1 wachtdienst in de week. In drukke tijden pak ik er wat meer op. Tijdens deze diensten heb ik heel vaak een partus. Zo blijf ik er goed in 😉

Wat zijn de grootste voordelen van het partuspooler zijn?

’s Morgens weer op tijd thuis voor mijn eigen kinderen. En een klein contract dus ‘nee’ zeggen mag…

Wat maakt jouw vak zo mooi?

De inzet bij een partus is altijd mooi. Je kunt mensen echt terzijde staan in een moeilijke tijd. Daarnaast is de geboorte van een kindje altijd bijzonder. Ook het kramen zelf doe ik graag, begeleiden bij de borstvoeding, of andere kinderen helpen. Kortom alles in het vak vind ik geweldig!

Je kunt mensen echt terzijde staan in een moeilijke tijd. Daarnaast is de geboorte van een kindje altijd bijzonder.

Wat is de meest bijzondere situatie die je ooit als partuspooler hebt meegemaakt?

Dat ik werd uitgestuurd naar een bevalling in Tholen. Daar aangekomen zit een man beneden te wachten en doet de deur open voor mij en zegt: “Hij ligt lekker te slapen, alles gaat goed.” Ik kijk hem verbaasd aan en zeg: “Maar ik kom voor de bevalling?” “O joh,” zegt de man. “Ze zijn naar het ziekenhuis in Bergen op Zoom hoor.” (hier geven we vaak PA bij poliklinische bevallingen).

Dus ik RST gebeld … krijg ik als antwoord: “Oooh dat heeft de verloskundige niet doorgegeven, zal ik het gezin even bellen?” “Ok,” zeg ik, “dan ga ik alvast rijden want anders ben ik sowieso te laat. Daar aangekomen kon ik in ieder geval melden dan hun oudste zoontje heerlijk lag te slapen! En ik was nog op tijd om hun tweede kindje geboren zien te worden.”

Bekijk partuspool-vacatures