“Elke keer een uitdaging om de beste zorg te geven”

Naam: Esther Schouten
Leeftijd: 22 jaar
Werkervaring: Opleiding kraamverzorgende

Afwisseling

“Voor het beroep kraamverzorgende heb ik gekozen, omdat het afwisselend werk is. Elk gezin heeft zijn eigen behoeften en wensen en ik vind het mooi daarop in te mogen spelen! Van jongs af aan wist ik al dat ik baby’s erg leuk vind. Maar ook het begeleiden van mensen heeft mijn interesse. Dit kwam voor mij samen in het beroep kraamverzorgende.

De RST heeft mij de mogelijkheid gegeven om mij om te laten scholen tot kraamverzorgende. Tot dat moment werkte ik in de ouderenzorg als verzorgende IG. De mogelijkheid die de RST me bood, heb ik met beide handen aangepakt. Inmiddels werk ik alweer tweeëneenhalf jaar als kraamverzorgende!”

Inhoud

“Mijn dagelijkse werkzaamheden als kraamverzorgende zijn het assisteren bij bevallingen en het verzorgen van de baby en de moeder. Belangrijk onderdeel daarvan is het begeleiden bij het voeden van de baby. Daarnaast zorg ik voor eventuele broertjes en zusjes en doe ik huishoudelijke activiteiten.”

De leuke kanten van het werk

“De afwisseling, de verschillende mensen en verschillende situaties vind ik leuk. Elk gezin is weer zó anders. Als kraamverzorgende werk ik zelfstandig. Hierdoor kan ik mij volledig richten op de wensen van de cliënt. Hierdoor kan ik de beste zorg leveren die de cliënt nodig heeft!”

De minder leuke kanten van het werk

Wat ik minder leuk vind aan mijn werk, zijn de momenten dat ik moet wachten op een bevalling of gezin. Hierdoor kan ik lastig dingen plannen. Ik wil dan bijvoorbeeld nog weleens snel boodschappen doen, maar dan word ik ondertussen gebeld dat er een bevalling is waar ik heen kan. Dan moet ik mij haasten om mijn uniform thuis op te halen en naar het gezin te gaan.

Het is soms moeilijk om dingen te plannen om de gezinnen heen. Ook is het bij elk gezin weer afwachten hoe het gaat. Vragen die bij elk gezin spelen, zijn: ‘Ben ik in dit gezin acht dagen?’ of ‘Treden er complicaties op waardoor een ziekenhuisopname noodzakelijk is?’ Het is voor mij elke keer weer een uitdaging om de cliënt de beste zorg te geven!

Dit artikel verscheen eerder in RMU Zorg & Welzijn, november 2019