Werken voor een reformatorische zorgorganisatie: waarom zou je?
Als zorgmedewerker heb je het voor het uitkiezen. Talloze zorgorganisaties in Nederland staan te springen om personeel. Waarom zou je dan speciaal kiezen voor een reformatorische zorgorganisatie als RST? We vroegen het onze medewerkers.
RST Zorgverleners is een identiteitsgebonden zorgorganisatie. Geloof is niet iets wat we alleen op zondag in de kerk praktiseren, maar juist iets wat we in ons dagelijkse werk tot uiting willen brengen. Welke meerwaarde heeft dat voor RST collega’s?
Veel gemeenschappelijks
Kraamverzorgende Celine Baartman koos bewust voor een reformatorische werkgever. “Ik had ook bij een andere werkgever kunnen gaan werken, maar ik ervaar bij RST behalve veel gemeenschappelijks ook de ruimte om over mijn geloof te praten. Kraamgezinnen staan daar vaak voor open en niet alleen de christelijke.”
Haar collega Anne-Ruth van Vlastuin wilde tijdens haar opleiding graag eens buiten de reformatorische zuil kijken. “Uiteindelijk viel dat me tegen: ik merkte dat ik alleen stond in mijn geloof en dat collega’s ook weinig interesse hadden voor mijn overtuigingen.”
Een soortgelijke ervaring heeft Annelien van der Spek, die in Ridderkerk als P&O-adviseur werkt: “Ik werkte tijdens mijn stage met plezier op de HR-afdeling van een adviesbureau, maar ik miste toch iets. Qua cultuur sloot die zakelijke omgeving niet helemaal aan bij de mijne. Wat betreft mijn levensovertuiging stond ik soms ver bij mijn collega’s vandaan.”
Is overstappen naar een reformatorische werkgever dan wel een logische keus?
Annelien: “Ik heb daar wel een beetje mee geworsteld, weet je dat? Ik wil me namelijk als christen niet terugtrekken, maar juist midden in de maatschappij staan. Toch zie ik dat ik bij RST meer tot mijn recht kom en bovendien werkelijk wat kan betekenen voor mensen. Juist ook vanuit een gedeeld geloof.”
Niet-reformatorische cliënten
Onze medewerkers zijn reformatorisch, maar een deel van onze cliënten is dat niet. RST levert goede, liefdevolle en kwalitatieve zorg aan eenieder die dat bij ons aanvraagt: gelovig of niet.
Zo verleende Anne-Jet Harms onlangs nog kraamzorg aan Oekraïense vluchtelingen. Maar ook niet-gelovige en andersgelovige gezinnen ontvangen zorg van RST. Annet Huijbertsen (Team V&V Nijkerk) werkte onlangs nog in een moslimgezin. “Het leuke van de wijkverpleging is dat je telkens een kijkje achter de voordeur nemen mag. Ik vind dat heel bijzonder en verrijkend.”
Celine vertelt dat ze vaak goede gesprekken heeft met niet-reformatorische cliënten. “Mensen zijn vaak nieuwsgierig naar hoe ik mijn geloof beleef. Ze willen dan weten hoe ik in het leven sta en stellen me vragen waar ik soms wel even over na moet denken.”
Zondag
Een van de dingen die collega’s veel noemen als voordeel van het werken bij RST is de zondagsrust. Anne-Ruth: “Voor mijn vorige werkgever moest ik vaak op zondag gewoon werken van 8.00 tot 16.00 uur. Dat voelde niet goed. De zondag is tenslotte een rustdag en die is er niet voor niets.”
Bij RST is de zondag is een dag waarop maar enkele uren gewerkt wordt. Anne-Ruth: “Als kraamverzorgende ben je vaak dagenlang achter elkaar in touw en soms ook ’s nachts. Voor je het weet ga je maar door en neem je nooit rust en tijd voor bezinning. Zondag is de dag van de HEERE. Het is erg belangrijk om die dag rust te nemen en ‘m anders in te vullen dan normaal. Op zondag rust nemen is een goede gewoonte, óók voor kraamverzorgenden.”
Wat betekent geloven in de praktijk van alledag voor jullie?
Ria (verpleegkundige): “Ik doe mijn werk in afhankelijkheid van God en dat heeft meerwaarde. Cliënten merken aan RST-medewerkers dat we trouw zijn en ons woord houden. Elke ochtend bid ik: ‘Mag ik vandaag Uw oren en Uw handen zijn en van daaruit mijn werk doen?’ Dan merk je dat je tot een zegen kan zijn. Daar word je dan heel klein van. Hoe bijzonder is dat?!”
Vreugde en verdriet
Janny de Wit is praktijkopleider en oud-kraamverzorgende. Ze is het helemaal met Ria eens: “Eén van de belangrijkste dingen die ik mijn stagiaires mee kan geven, is de dag te beginnen met gebed. “Als ik ’s morgens in de auto stapte, bad ik altijd voor het kraamgezin waar ik heen zou gaan: ‘HEERE, U kent deze mensen en U weet wat ze nodig hebben. U bent de Schepper. Geef mij Uw wijsheid om te weten wat dit gezin nodig heeft.’ Ik ben supertrots dat enkele stagiaires die gewoonte inmiddels van mij overgenomen hebben.”
Annelien: “Bij RST is geloven iets waar je elke dag mee te maken krijgt. Juist ook tijdens de coronacrisis konden we vreugde en verdriet met elkaar delen en elkaar bemoedigen. Waar vind je dat op die manier nou?”