Celine Baartman: “Kraamzorg is leuker dan ik had gedacht”

Eigenlijk was het plan om verpleegkundige te worden. Maar toen Celine Baartman eenmaal aan de kraamzorg had geroken, was ze verkocht. “Het is nog veel leuker dan ik had gedacht!”

Celine studeerde aan het Hoornbeeck College in Gouda toen ze besloot om voor de afstudeerrichting Kraamzorg te kiezen. “Ik dacht eerst: ik pak een halfjaartje kraamzorg mee en daarna leer ik door voor mbo-verpleegkundige. Maar na mijn stage bij RST wilde ik niet meer weg!”

Dat Celine het zo naar zin had, was best bijzonder. Ze liep stage tijdens het eerste coronajaar. Er golden allerlei maatregelen die het werk niet leuker maakten. “Ik moest een mondkapje dragen, er mocht geen visite komen, ik kon minder goed begeleid worden en kon minder gezinnen draaien”, somt Celine op.

Wat maakt het vak dan zo leuk?

Celine: “Ik vind de afwisseling het meest aantrekkelijke aan deze baan. Telkens weer een ander huis en een ander gezin. Elke kraamtijd zijn er andere zaken om je druk om te maken. Bij het ene gezin gaat alles van een leien dakje, bij het andere gezin zijn er omstandigheden waardoor het minder soepel verloopt.

Ik kraam bij jonge mensen die hun eerste kindje hebben gekregen en alles nog moeten leren, maar ook in grote gezinnen waarin ik veel meer tijd kwijt ben met het huishouden en het bezighouden van de kinderen. Ik kraam bij mensen die bewust kiezen voor RST, uit verschillende kerkverbanden. Alles door elkaar heen!”

Word je daar niet moe van?

“Nee, juist niet! Het geeft me energie. Andere klasgenoten van het Hoornbeeck zijn bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis gaan werken. Dat is veel meer van hetzelfde: elke dag dezelfde mensen en dezelfde handelingen. Dat zou niets voor mij zijn. Soms moet ik best een stuk rijden om bij het kraamgezin te komen, maar dat vind ik niet erg. Ik kraam liever een eind uit de buurt, dan dat ik voortdurend bekenden tegenkom.”

Hoe combineer je deze baan met je privéleven?

“Ja, dat is altijd een uitdaging als kraamverzorgende. Er zit soms niet veel ritme in mijn rooster. Maar ik vind wel dat de afdeling Planning goed met me meedenkt, dat is fijn. Met mijn vriendinnen spreek ik gewoon af en die weten inmiddels ook wel dat de afspraak soms niet doorgaat. Dat hoort erbij. Daar moet je je niet door laten ontmoedigen, dan maak ik gewoon weer een nieuwe afspraak.

Juist in deze fase van mijn leven kan ik deze baan goed hebben. Ik woon nog bij mijn ouders en heb zelf nog geen gezin en niet veel verantwoordelijkheden. Juist nu is dit een leuke baan om te doen. Als dingen in mijn leven veranderen, zie ik wel weer verder.”

Waarom werk je juist bij RST?

“Goeie vraag. Misschien is het een makkelijke keus. Ik ben reformatorisch en een reformatorische werkgever lijkt dan voor de hand liggend. Ik had ook bij een andere werkgever kunnen gaan werken, maar ik ervaar bij RST behalve veel gemeenschappelijks, ook de ruimte om over mijn geloof te praten. Gezinnen staan daar vaak ook open voor, niet alleen de christelijke. Ze weten dat je reformatorisch bent en zijn daar soms nieuwsgierig naar. Ja, ik heb regelmatig goeie gesprekken …”

Wat geeft je voldoening in deze baan?

“Het mooiste vind ik het als ik mensen echt heb kunnen helpen. Sommige moeders hebben moeite met borstvoeding geven. Het kan best wel een tijdje duren voordat dat op gang komt en goed gaat. Soms staan ze op het punt het bijltje er bij neer te gooien. Maar ik moedig ze graag aan om het tenminste nog één keer te proberen.

Als dat dan toch lukt dankzij mijn hulp en adviezen, geeft dat echt enorm veel voldoening. Er gaat toch niets boven een baby’tje dat helemaal tevreden bij de moeder ligt te drinken?”

Collega worden van Celine? Dat kan! Klik hier voor alle vacatures.