“Op zondag rust nemen is een goede gewoonte, óók voor kraamverzorgenden”

Tijdens haar opleiding liep Anne-Ruth van Vlastuin stage bij een kraamzorgorganisatie zonder christelijke identiteit. “Ik heb daar echt wel veel geleerd, maar bij RST heb ik het pas echt 100% naar mijn zin!”

Anne-Ruth koos er halverwege haar opleiding bewust voor om tijdens haar stageperiode buiten de reformatorische zuil te kijken. “Ik wilde gewoon eens ervaren hoe het werken in een niet-christelijke organisatie me zou bevallen. Na afloop van de stage kreeg ik ook een contract aangeboden. Toch besloot ik daar niet op in te gaan maar bij RST te solliciteren. Een goede keus!”

Anne-Ruth van Vlastuin

Rust nemen

Tijdens haar stageperiode leerde ze veel, maar Anne-Ruth merkte ook dat ze alleen stond in haar geloof. “Mensen wenden er wel aan dat ik wilde bidden voor het eten, maar vroegen er niet echt op door. Bovendien moest ik vaak op zondag gewoon werken van 8.00 tot 16.00 uur. Dat voelde niet goed. De zondag is tenslotte een rustdag en die is er niet voor niets.”

Bij RST kan Anne-Ruth veel meer zichzelf zijn, zowel in het team als bij de gezinnen waar ze kraamverzorgende is. De zondag is een dag waarop maar enkele uren gewerkt wordt.

Anne-Ruth: “Als kraamverzorgende ben je vaak dagenlang achter elkaar in touw en soms ook ’s nachts. Voor je het weet ga je maar door en neem je nooit rust en tijd voor bezinning. Zondag is de dag van de HEERE. Het is erg belangrijk om die dag rust te nemen en ‘m anders in te vullen dan normaal.”

Teamgevoel

Werken bij RST vindt Anne-Ruth ‘fantastisch!’: “Ik ben enorm warm ontvangen en goed ingewerkt. Ik had een hele goede klik met de kraamverzorgende die mij inwerkte. Ze leerde me veel praktische ritmes en gewoontes die ik, nu ik zelfstandig werk, nog steeds gebruik.”

Anne-Ruths begeleidster is nu haar collega. Beide dames praten nog regelmatig bij. “Voor alle collega’s van team Neder-Betuwe geldt eigenlijk dat we redelijk vaak contact hebben en lief en leed delen op de teambijeenkomsten. Heftige verhalen, maar ook grappige momenten. Daardoor voel ik me echt deel uitmaken van een team, ook al werken we in de kraamzorg allemaal alleen.”

Werkdruk

Iets wat Anne-Ruth meeviel bij RST was de werkdruk. “Soms hoor je wel eens dat de kraamzorg heel chaotisch is en dat je veel halve diensten draait of plotseling moet invallen. Tot nu toe is dat bij mij helemaal nauwelijks het geval. Ik kan gewoon telkens één gezin tegelijk helpen en ben er dan de hele kraamtijd.”

Kortom, Anne-Ruth zit helemaal op haar plek. Leuke collega’s, leuke gezinnen en vooral het werk zelf, dat is wat haar voldoening geeft. “Ik stap elke dag weer met plezier mijn autootje in.”

Collega worden van Anne-Ruth? Dat kan! Klik hier voor alle vacatures.