Annet Huijbertsen: “Team Nijkerk heeft een groot hart”

Nijkerk is een mooie plaats om te werken, vindt Annet Huijbertsen, verzorgende IG bij RST Zorgverleners. “We zitten hier in de Biblebelt, en toch is onze cliëntenkring erg divers: van mensen uit onze eigen achterban tot niet gelovigen en andersdenkenden.”

Annet is zelf een echte Nijkerkse. “Het is heerlijk om zo dicht bij je werk te wonen! ’s Morgens stap ik om vijf voor zeven de deur uit en ben dan om 07.00 uur bij de eerste cliënt. Op die manier kost een rit me geen extra reistijd en ben ik ook op tijd weer thuis.”

Annet: “Doordat we onze eigen planning maken en allemaal redelijk flexibel zijn, kan ik het werken goed combineren met mijn zorg voor het gezin. We hebben ochtendritten en avondritten. Ik kan er dus gewoon zijn als de kinderen uit school komen en ben er ook altijd bij het avondeten. En als een rit me eens een keer wat minder goed uitkomt is er altijd wel een collega die wil ruilen of voor me in kan vallen.”

Leren van elkaar

Volgens Annet kenmerkt die flexibiliteit de sfeer in het team. “Het is een heel klein team met een groot hart voor mensen. We hebben een goede klik met elkaar. Natuurlijk werken we allemaal zelfstandig, maar we weten dat we op elkaar terug kunnen vallen.”

Team Nijkerk is volgens Annet bovendien een open team. “We leren van elkaar en willen met elkaar de kwaliteit van de zorg hooghouden. Regelmatig hebben we stagiairs rondlopen en ook daar leren we weer van! Door de onderzoeken die zij moeten uitvoeren voor hun studie ontdekken we soms dingen die we nog niet wisten. Dat houdt ons scherp.”

 

Bekijk vacatures in Nijkerk

 

Kijkje achter de voordeur

Annet geniet van het werken in de thuiszorg. “Het is gewoon super leuk, afwisselend en dankbaar werk. Ik vind het elke dag weer bijzonder om een kijkje achter de voordeur te krijgen bij mensen. Mensen zijn in hun eigen leefomgeving toch vaak het meest zichzelf.

Natuurlijk hebben we cliënten uit de eigen achterban, maar zeker niet alleen dat. Ik werk op dit moment bijvoorbeeld in een moslimgezin. Mensen kiezen RST als zorgverlener vaak ook om de kwaliteit waar we om bekend staan. Zo kom je nog eens ergens!”

Niet saai

Annet: “Geen dag is in ons werk hetzelfde, dus saai wordt het zeker niet. We hebben in Nijkerk veel verschillende zorgvragen: van jonge en van oude mensen, elk met een andere diagnose. We verlenen wondzorg, we dienen medicatie toe, we helpen met de dagelijkse hygiëne en geven advies. We hebben mensen met dementie en mensen die palliatief zijn of juist somatische zorg nodig hebben. We houden onze cliënten goed in de gaten!

Sommige cliënten hebben te maken met een stukje eenzaamheid en anderen worden juist heel goed geholpen door mantelzorgers. Als zorgprofessional communiceer je met mantelzorgers en andere zorgverleners. We werken regelmatig samen met andere zorgorganisaties in de regio, waarbij iedere partij weer een stukje expertise levert. Mooi is dat.”

Maatwerktraject

Annet is een zogenoemde ‘herintreder’. Meer dan 20 jaar geleden werkte ze ook al in de thuiszorg, zij het bij een andere organisatie. Toen de kinderen naar het voorgezet onderwijs gingen vond ze het leuk weer aan de slag te gaan in de thuiszorg. “Ik heb zelf diverse keren zorg van RST gehad en dat is enorm goed bevallen. Toen ik een advertentie van RST tegenkwam dacht ik: ik ga daar eens kijken.”

Inmiddels is Annet ook weer terug de schoolbanken ingegaan. “Het leek me leuk om meer te weten te komen over verpleegtechnische handelingen. Ik heb me toen ingeschreven voor een maatwerktraject van RST in samenwerking met het Hoornbeeck College in Apeldoorn. Een leuke tijd was dat. Ik was daar met allemaal leeftijdsgenoten. Je herkent dan veel in elkaar. Iedereen is op zoek naar de goede balans tussen werk, school en privé bijvoorbeeld. Je kunt elkaar daarbij helpen!”

Zorgtechnologie

Annet: “De zorg is inhoudelijk niet zoveel veranderd in 20 jaar. Maar de middelen die we gebruiken zijn natuurlijk anders. Vroeger hielden we enkel een schriftje bij waar niemand ooit naar vroeg. Nu wordt het zorgdossier nauwkeurig bijgehouden en kun je op die manier informatie over de cliënt delen met collega’s, mantelzorgers en andere zorgprofessionals.

Passende zorg wordt ook steeds belangrijker. Eigenlijk logisch: Nederland vergrijst en de zorgkosten stijgen. Je moet dus wel nadenken over de zorg die je wil verlenen. Bovendien moeten we slim leren samenwerken en alle zorgtechnologie inzetten die beschikbaar is.

Ik ben helemaal niet technisch aangelegd, maar zie toch wel in dat een Medido (slimme medicijndispenser red.) of een Compaan (tablet speciaal voor ouderen red.) veel kan betekenen voor mensen. Fijn toch dat die middelen er zijn?”

Nieuwe collega’s gezocht

In Nijkerk zoeken Annet en haar collega’s dringend nieuwe collega’s om het team te versterken. Een verzorgende IG, een verpleegkundige en een helpende. Wat voor iemand zou er goed in het team passen?

Annet: “Het zou mooi zijn als we een zorgzame en betrokken collega erbij krijgen. Iemand die in staat is om goed mee te denken en iemand die open staat voor allerlei soorten cliënten. Liefst iemand die enthousiast is en zelfstandig kan werken. Dat is het wel zo’n beetje. En mocht je meer willen weten over werken bij RST in Nijkerk, dan kun je contact opnemen hoor!”