Arianne ten Klooster valt in als reservist: “Zorg afbellen, dat wil je gewoon niet”

Een leidinggevende die voor een of twee dagdelen per week terugkeert op de werkvloer, dat hoor je niet vaak. Toch gebeurt het in het wijkverpleegkundig team in Putten, waar teammanager Arianne ten Klooster sinds kort eenmaal per week een avonddienst voor haar rekening neemt. Zelf blijft ze er nuchter onder.

Arianne is sinds enkele jaren teammanager Huishoudelijke Ondersteuning, en werkte daarvoor een aantal jaren als verzorgende IG en kraamverzorgende. Nu door de coronasituatie de nood aan de man is, plaatste Arianne zichzelf op de reservistenlijst bij RST.

Arianne: “In sommige regio’s is het lastig om personeel te vinden. De coronasituatie drijft de boel op de spits, doordat veel mensen met intensieve zorg niet in het ziekenhuis terecht kunnen en thuis verzorgd moeten worden. De drukte in het ziekenhuis zorgt dus ook weer voor extra werkdruk in de thuiszorg en we hadden het al niet rustig…”

De moeite waard

Hoewel ze al enkele jaren teammanager is, is Ariannes diploma Verzorgende IG nog niet verlopen.

“Ik werk 3,5 dag per week en bedacht me dat ik best een avondje extra per week kan werken. Mijn bijdrage – hoe klein ook – ontlast de zorg enigszins. Als er maar één collega een extra avondje vrij kan nemen door mijn inzet, dan is het de moeite waard.

Hetzelfde geldt voor onze cliënten: je wilt hen de volledige zorg kunnen blijven geven die ze nodig hebben. Zorg afbellen, dat wil je gewoon niet!”

Oud en vertrouwd

Voor Arianne voelde de terugkeer op de werkvloer oud en vertrouwd. “Ik ben alweer helemaal ingeburgerd. Als je eenmaal weer binnenstapt bij een cliënt weet je gelijk weer hoe het moet. Natuurlijk veranderen de systemen, maar de basis van het zorg verlenen blijft hetzelfde, dat verleer je niet.”

Wat gaf voor Arianne de doorslag om weer aan de slag te gaan in de thuiszorg? “Het is voor mij relatief eenvoudig om het werk te combineren met mijn baan als teammanager. Het is maar voor één avond in de week, in mijn eigen woonplaats en ook nog eens voor een periode van maar vier maanden. Best overzichtelijk.”

Zorghart

Arianne: “Wat denk ik uiteindelijk het meest telt, is mijn zorghart. Dat heb je of dat heb je niet. Als ik dan een steentje bij kan dragen in deze periode, doe ik dat graag.”