Herintreden Verpleegkundige (MBO4)

Was je vroeger verpleegkundige, ben je al een tijdje uit het vak, maar lijkt het je leuk om weer aan de slag te gaan? Welkom! RST Zorgverleners helpt je je oude vak weer op te pakken.

Nu de vergrijzing toeneemt zijn mensen in de zorg hard nodig! RST Zorgverleners is blij dat jij van plan bent om je oude vak weer op te pakken. We gaan je proberen te helpen waar we kunnen en zorgen ervoor dat jij binnen no-time weer helemaal klaar bent om te starten. Wat moet je doen?

Diploma < 1 jaar oud of minder dan 1 jaar uit het vak

Is je diploma minder dan een jaar oud of ben je korter dan een jaar uit het vak? En is je scholing voor Voorbehouden Risicovolle Handelingen nog geldig? Dan kun je direct solliciteren op een van onze vacatures. Je hebt geen extra opleiding of bekwaammakingstraject nodig en je ontvangt direct een vol salaris.

Wanneer je Voorbehouden Risicovolle Handelingen niet meer geldig zijn kun je je direct laten bijscholen via onze e-learningmodule. Tijdens de bijscholing kun je al wel aan de gang, echter je mag dan nog niet zelfstandig werken. 

Diploma 1-5 jaar oud of tussen 1-5 jaar uit het vak

Je diploma is nog geldig en je kunt bij RST Zorgverleners direct aan de slag. Je kunt dus solliciteren op elke vacature die we open hebben staan voor verpleegkundige (niveau 4). Bij RST vinden we het belangrijk dat onze verpleegkundigen zorg van het allerhoogste niveau kunnen leveren. Daarom zijn de volgende zaken voor jou ook van belang:

  • Scholing en kwaliteitsregister V&V
    Dat gezegd hebbend, zouden we het fijn vinden als je ervoor open staat om je te laten bijscholen. Het gaat om de accreditatiepunten van de scholingen van de V&VN. Deze bijscholingen kun je bekijken op de website van deze Beroepsvereniging voor Verplegenden en Verzorgenden Als RST Zorgverleners streven we ernaar dat zoveel mogelijk van onze verpleegkundigen lid is van de V&VN en ingeschreven staat in het Kwaliteitsregister V&V. Dit bieden we collectief aan, zodat je profiteert van een kleine korting op het lidmaatschap.
  • Bijscholen Voorbehouden en Risicovolle handelingen
    Daarnaast is bijscholing voor de zogenaamde Voorbehouden en Risicovolle Handelingen voor jou verplicht. Dit kun je bij RST Zorgverleners gaan doen, zodra je bij ons aan de slag bent gegaan. Je hoeft je alleen te laten bijscholen voor de handelingen die in jouw team uitgevoerd worden. In ons Leer- en Ontwikkelplein kun je je inschrijven voor de trainingen die je met je team kunt volgen. Deze worden gemiddeld vier keer per jaar aangeboden. Na afronding en toetsing hiervan zijn deze 5 jaar geldig.
  • BIG-registratie
    Alle verpleegkundigen moeten zich eens in de vijf jaar laten herregistreren in het BIG-register. Om zich te kunnen herregistreren moet je voldoende voldoende werkervaring kunnen aantonen. Omdat je een tijdje uit het vak geweest bent, wordt het laatste waarschijnlijk lastig. Gelukkig kun je je ook laten herregistreren door het afleggen van een kennistoets. Haal je die niet, dan kun je altijd nog een aantal scholingen volgen die je genoeg punten opleveren voor herregistratie. Deze scholingen kun je volgen bij de meeste ROC’s in Nederland. De afdeling Opleidingen van RST denkt graag met je mee wat in jouw geval het handigst is. Meer informatie over herregistratie, scholingen en examens vind je ook hier: https://bigherregistratievp.nl/

Diploma ouder dan 5 jaar of langer dan 5 jaar uit het vak

Als je een diploma als Verpleegkundige hebt, maar langer dan 5 jaar uit het vak bent, dan is het niet altijd duidelijk of je met jouw diploma direct aan de slag mag als verpleegkundige (niveau 4). In de meeste gevallen zul je je moeten laten bijscholen of zelfs een verkorte opleiding moeten volgen om weer bekwaam gemaakt te worden.

Toch kun je alvast beginnen bij RST Zorgverleners. Je werkt dan eerst een tijdje als verzorgende IG (MBO3), terwijl je je laat bijscholen voor verpleegkundige niveau 4. Je stages en praktijkopdrachten voer je bij RST uit.

Daarnaast zul je je BIG-registratie weer actueel moeten maken door het volgen van scholingen of het afleggen van een kennistoets (zie 1-5 jaar).

Zelf kijken wat je diploma waard is?
Heb je een mbo-opleiding, dan kun je ook zelf zien in hoeverre je diploma nog aansluit op de huidige eisen. Kijk voor informatie over het niveau en de inhoud van oude opleidingen op de site van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven). Ga daarvoor naar www.s-bb.nl/studenten/diplomawaardering-en-onderwijsvergelijking/oud-nederlands-mbo-diploma.

Diploma kwijt?
Mocht je het diploma niet meer kunnen vinden, kun je deze opvragen bij DUO. Ga hiervoor naar https://duo.nl/particulier/diplomas/over-mijn-diploma/diplomaregister.jsp.

EVC-procedure
Je kunt ook je oude diploma en werkervaring laten herwaarderen door middel van een ‘EVC-traject’ (Erkenning Verworven Competenties). Lees hier meer over op https://www.youchooz.nl/link.php?id=1475.

Bij RST Zorgverleners kun je je stages lopen of direct aan de slag in een leren-werken traject. Je ontvangt een stage-salaris en zodra je afgestudeerd bent, ontvang je natuurlijk het volle salaris.

Ik heb een ander diploma in de zorg.

Heb je een ander diploma in de zorg op MBO niveau 4, dan kun je mogelijk een verkorte opleiding volgen tot verpleegkundige niveau 4. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Ik heb geen diploma in de zorg

Als je geen diploma in de zorg hebt, maar wel verplegende wilt worden, dan ben je geen herintreder, maar een zij-instromer. Bekijk deze pagina voor meer informatie over jouw mogelijkheden.

Direct solliciteren?

Enthousiast geworden van RST of van één van onze vacatures? Solliciteer dan direct.