Werken in de thuiszorg: waarom zou je?

Brief van een wijkverpleegkundige

Als je aan thuiszorg denkt, dan kan het zo maar zijn dat je denkt aan: steunkousen aantrekken, medicatie geven, helpen met wassen en aankleden, en dat is het dan wel zo’n beetje. Saai en eenzaam en dan ook nog bij nacht en ontij de deur uit moeten en honden van je afslaan. Wat moet je daar als goed opgeleide hbo-verpleegkundige nu doen? Nou, ik zou zeggen: de mooiste uitdaging aangaan in je carrière en dan wel weer eens verder zien!

Als wijkverpleegkundige ben je regisseur in de zorg. Je indiceert, spreekt daarover met cliënten, hun naasten en je zorgt er met een team van collega’s voor dat de zorg goed wordt verleend, binnen de lijntjes die daarvoor zijn.

En ja, er zijn steunkousen, maar ook infusen, wondbehandeling en alles waar je het verpleegtechnische hart aan kunt laven en onderhouden. En scholing is dichtbij en van goede kwaliteit! Bovendien staan we aan de vooravond van technische, innovatieve ontwikkelingen. Daarmee wordt het mogelijk om mensen met behulp van techniek te ondersteunen en ons werk te verlichten.

Je bent aanspreekpunt en werkt nauw samen met collega’s, huisartsen en transferverpleegkundigen. Je spreekt en ontmoet andere disciplines in sociale wijkteams en maakt deel uit van commissies binnen RST die van belang zijn voor je vakgebied.

Je krijgt support van verpleegkundig adviseurs, gespecialiseerde verpleegkundigen en hebt fijne en betrokken collega’s. Je gaat ook zelf op pad, want de cliënt is geen dossier, maar een levend wezen die je aankijkt en waarmee je zaken doet, verdriet en plezier hebt en waar je waardevol voor bent.

Het geeft je voldoening maar het zal ook zo hier en daar een zucht opleveren, omdat het in dit vak hollen, strompelen, stilstaan en weer verder gaan is. In het ziekenhuis en verpleeghuis kan het hectisch zijn; welkom in de thuiszorg, want ook daarin moet je tegen een stootje kunnen en fier overeind blijven.

Als je, na dit gelezen te hebben, denkt: ‘Het zal wel.’ Blijf dan genieten van waar je nu van waarde bent. Als je denkt: ‘Hé, zou het misschien toch …?’ Dan wil ik je heel graag meer vertellen en je een dag meenemen om je te laten zien dat je, na het lezen van dit stuk, de juiste beslissing hebt genomen.

Van harte welkom en hartelijke groet,

 

Wijkverpleegkundige bij RST, team Zeeland

Als (Innovatie-)wijkverpleegkundige aan de slag?

Wil jij aan de slag als (Innovatie)wijkverpleegkundige in Midden-Zeeland? Solliciteer dan direct! Twijfel je nog of heb je vragen? Neem dan gerust contact op. We gaan graag met je in gesprek. Of loop een dagje mee en maak kennis met het vak.