“Zelfs als ik geen plaatje geschoten heb, kom ik ontspannen terug.”

Theo Bronkhorst hoort zo’n beetje bij het meubilair op kantoor in Barneveld. Hij werkt al 17 jaar bij RST als planner Huishoudelijke Hulp. Maar in de avonduren en het weekend is hij een fervent natuurfotograaf.

Op zijn website www.fotonaturel.nl plaatst Theo de mooiste beelden die hij schiet tijdens zijn tochten over de Veluwe of op locaties elders. Vanuit zijn huis in Uddel is hij in 5 minuten in het bos. In het het voorjaar en de zomer gaat er bijna geen zaterdag voorbij waarin hij niet vroeg uit de veren is om op zoek te gaan naar mooie beelden.

Inmiddels kent Theo de plekjes waar het goed wild of vogels spotten is, maar hij laat zich ook graag verrassen door wat hij tegenkomt. “Soms richt ik mijn camera niet eens, maar kijk alleen maar. De natuur is zo mooi! Zelfs als ik geen enkele goede foto geschoten heb, kom ik ontspannen terug.”

Kwekerij

Bij Theo is de liefde voor de natuur er met de paplepel ingegoten. Al in zijn tienerjaren had hij een cameraatje met fotorolletjes en sloeg aan het fotograferen.

Later trouwde hij, ging werken en kreeg kinderen. Bovendien was hij naast een fulltimebaan ook nog actief als hobbykweker van buxus, taxus en coniferen. Het kwekerijtje dat hij bestierde bij zijn ouderlijk huis kostte veel tijd en van fotograferen kwam lange tijd niet veel terecht.

Door omstandigheden verminderden de kwekerij-activiteiten en kreeg Theo weer meer tijd voor zijn grote hobby. Hij schafte een spiegelreflexcamera met telelens aan, waarmee de mogelijkheden een stuk groter werden.

Familieactiviteit

Theo schat dat hij per week zeker wel een uur of vier à vijf met fotograferen bezig is. En dan hebben we het nog niet over het sorteren en bewerken van de beelden, of het bezoeken van forums waar amateurfotografen over hun hobby corresponderen.

Ook zijn jongste zoons (18 en 20) zijn met het fotografievirus besmet. Regelmatig trekken ze er met z’n drieën op uit. Soms gewoon in de buurt, maar af en toe rijden ze ook ergens naar toe, op zoek naar nieuwe plekken of bijzondere dieren.

Theo is geen KBV-fan, zoals hij gekscherend zegt. Theo: “KBV staat voor ‘Klein Bruin Vogeltje’. Er zijn mensen die voortdurend op zoek zijn naar nieuwe, bijzondere diersoorten. Die reizen gerust honderden kilometers als er ergens een bijzondere vogel gezien wordt en staan dan allemaal in de rij om dat dier te fotograferen of alleen maar waar te nemen. Dat is niet mijn stijl.”

Alles laten vallen

Toch gebeurt het zo nu en dan wel dat Theo en zijn zoons alles laten vallen om een bijzonder dier te fotograferen.

“Een tijdje geleden had een van mijn zoons een koekoeksjong gespot die grootgebracht werd door een ander vogeltje. Toen heb ik al mijn afspraken afgezegd en ben er direct op uitgetrokken. En dat was maar goed ook: de volgende morgen hebben mijn zoons de koekoek nog kunnen fotograferen maar daarna was de vogel gevlogen…!”

Theo vertelt dat hij ook wel eens naar Zwolle is gereden voor een mooi sperweruiltje wat daar gespot was. Ook als hij met zijn gezin op vakantie gaat, kiest de familie af en toe bewust voor een plek waar het goed fotograferen is.

Slechtvalk

Het is misschien juist wel de tegenstelling tussen zijn drukke baan als planner en de rust van de zaterdagmorgen die Theo zo goed bevalt, peinst hij.

“Hoewel ik ook op het werk een zesde zintuig heb voor het spotten van wild. Rond ons oude pand huisde een tijdje een slechtvalk. Collega’s zien dat niet, maar mij valt het natuurlijk gelijk op. Dan gaat de camera natuurlijk mee naar het werk!”

Zo nu en dan houdt Theo wel eens een praatje over fotograferen. En heel af en toe wordt Theo wel eens gevraagd om te fotograferen op een bruiloft of een andere viering.

Theo: “Als ik daar iemand mee uit de brand help zeg ik wel eens ja op zo’n vraag. Maar ik beleef er niet zoveel plezier aan dan wanneer ik bijvoorbeeld een jonge vos voor de camera krijg. Natuurfotografie blijft voor mij het allermooist.”