“Wat ik als 17-jarige al leuk vond, vind ik nu weer het leukst”

Tien jaar lang stopte Janine de Bakker-Donkersloot (39) helemaal met werken. Maar anderhalf jaar geleden begon het toch weer te kriebelen. Inmiddels werkt ze weer naar volle tevredenheid weer als kraamverzorgende bij RST.

Voor haar trouwen werkte Janine al in de kraamzorg, maar toen ze eenmaal getrouwd was en kinderen kreeg stopte ze ermee. Een tijdje later meldde ze zich toch weer aan, om na haar vierde kind definitief te stoppen met werken. Het werken als kraamverzorgende bleek lastig te combineren met een gezin van (uiteindelijk) vijf kinderen.

Janine: “Werken in de kraam is fantastisch, maar er zit natuurlijk niet zoveel regelmaat in. Er is geen peil op te trekken. Bovendien merkte ik – eenmaal thuis van het werk – dat ik niet zoveel zin had om vrolijk weer verder te gaan met wassen, strijken, stofzuigen en bedden verschonen…”

Dit wil ik!

Tien jaar later begon het toch weer te kriebelen bij Janine. “Aanvankelijk solliciteerde ik op een baan in de ouderenzorg, omdat daar meer regelmaat in zit. Maar dat beviel me toch niet zo. Na een halfjaar zag ik in de krant een advertentie van RST, speciaal voor herintreders. Ik herinner me nog dat ik mijn man aankeek en zei: ‘Dit is het: dit wil ik!’

Bij RST kon Janine direct aan de slag, na een korte (4 maanden durende) bijscholing. “Ik moest in die maanden vooral weer stagelopen. Best wel gek als je een ervaren kraamverzorgende bent en bovendien moeder van vijf kinderen.”

Best wel gek om als moeder van vijf kinderen weer stage te lopen in de kraam…

Toch merkte Janine al gauw dat het vak in tien jaar tijd toch wel wat veranderd was. “Een kraamverzorgende geeft nu veel meer voorlichting. Dat deden we in mijn tijd nog niet. Ik moest daarin zeker wel wat bijleren. Gelukkig kon ik al mijn vragen stellen aan de collega’s waarbij ik stageliep.”

Jaar-urencontract

Inmiddels is Janine alweer zo’n 1,5 jaar aan de slag als kraamverzorgende. “Zo leuk! Ik heb een jaar-urencontract waarin ik minimaal 200 uur per jaar moet maken om mijn KCKZ-registratie te behouden. Dat zijn zo’n vier gezinnen per jaar.

Maar in de praktijk maak ik misschien wel het dubbele aantal uren. Dat komt doordat me regelmatig gevraagd wordt om in te springen of omdat gezinnen mij als voorkeurskraamverzorgende opgegeven hebben.”

Janine: “Als kraamverzorgende met de een jaar-urencontract heb ik de luxe om ja of nee te zeggen tegen die verzoeken. Maar ik zeg vaak ja. Ik blijk meer uren beschikbaar te hebben, dan ik van tevoren zelf gedacht had. Mijn jongste is nu naar school en mijn man werkt in het onderwijs. In zijn vakanties heb ik sowieso tijd, en ook tussendoor kan ik vaak ook wel een paar dagen vrij maken.”

RST

Werken bij RST is voor Janine een no-brainer. “Ik vind het leuk om af en toe ook bij een gezin thuis te komen die niet de reformatorische identiteit heeft. Maar werken in een reformatorisch gezin geeft toch wel een stuk meerwaarde. Je kunt je achtergrond dan in dat gezin inzetten. Bovendien is het prettig dat we bij RST gewend zijn de zondag zoveel mogelijk vrij te houden. Twintig jaar geleden koos ik al voor RST en dat doe ik nu nog steeds.”