Waarom haken de ideale hobby is voor je vakantiereis

Annelies Thierry is planner Huishoudelijke Hulp en behoorlijk geneigd om ‘mee te sturen’ als er een andere chauffeur in de auto zit. Op een wintersportreis besloot ze daarom zichzelf af te leiden door een nieuwe hobby te starten: haken! En dat bleek een succes!

Annelies vertelt: “Ik heb ooit een ongeluk meegemaakt met de auto. Sindsdien vind ik het lastig als iemand anders aan het stuur zit.

In februari 2017 ging ik met de hele familie op wintersport. Mijn vader en ik zouden elkaar afwisselen als chauffeur op de heenweg. Om te voorkomen dat ik hem de hele tijd zou gaan zitten corrigeren bij het autorijden, nam ik plaats op de achterbank.

Ik had voor de gelegenheid een bolletje katoen gekocht en een paar haakpennen. Met behulp van YouTube heb ik mezelf op de heenweg leren haken en dat bleek de ideale afleiding om niet voortdurend met het verkeer bezig te zijn. Een absoluut succes!”

Tot haar eigen verbazing bleef Annelies echter ook op de andere vakantiedagen telkens haar haakwerk er weer bij pakken. Binnen een week had ze haar eerste haakwerkje af: een knuffel die ze aan haar neefje doneerde. Sinds die wintervakantie is Annelies verkocht. Haken is haar grote hobby geworden.

Van het hoofd naar de handen

Naast een drukke baan als planner (fulltime) vindt Annelies de tijd om per week zo’n 15 tot 20 uur te haken.

“Dat klinkt veel, maar je kunt het combineren met andere activiteiten, hè! Ik kan haken terwijl ik een muziekje luister of een boek lees. Het is gewoon fijn om met mijn handen bezig te zijn, dat heb ik altijd al gevonden. Op mijn werk ben ik al genoeg met mijn hoofd bezig.

Naast haken maak ik ook wel eens legpuzzels en ik bak graag. Maar haken is mijn grote liefde.”

Kraamcadeautjes

Annelies haakt vooral knuffels, maar ook wel eens een plaid, een omslagdoek of bijtringetjes voor baby’s. Haar maaksels zijn ideaal voor kraambezoekjes. En wat betreft knuffels, zijn al haar neefjes en nichtjes inmiddels voorzien. Soms haakt ze op verzoek, maar meestal vindt ze het het leukst om mensen met een cadeautje te verrassen.

Haar ideeën haalt Annelies van internet en uit haakboekjes. Inmiddels is ze zo ervaren dat ze ook in staat is zelf een mooi ontwerp te bedenken en uit te werken.

Zo maakte ze onlangs een knuffel als kraamcadeautje die precies leek op de hond van de familie: een labrador. Vervolgens haakte ze een Beagle op verzoek van haar achternicht. En ook Joey van de kinderfilmpjes Oggy en de kakkerlakken is al vereeuwigd voor een van haar neefjes.

Eigen label

Annelies gebruikt heel wat meters haakkatoen in een week. Gelukkig heeft ze een vriendin die een internetwinkel heeft waarin ze haakkatoen verkoopt. Annelies hoeft maar te bellen en ze kan langskomen om een nieuw bolletje op te halen, zelfs buiten de openingstijden.

Haar maaksels gaan nooit de deur uit zonder een speciaal knoopje erop waarop staat ‘Made with love by Annelies’. Annelies: “Het leek me leuk om een eigen label te bedenken, waardoor de cadeautjes nog iets persoonlijker worden. Mensen waarderen dat.”

Creativiteit

Annelies: “Als planner ben ik elke dag bezig met het maken van een grote puzzel van uren, medewerkers en cliëntvragen. Je hebt heel wat creativiteit nodig om die puzzel elke dag weer op te lossen.

Bij haken is dat net zo: je krijgt een verzoek en dan moet je uitdenken hoe je dat dan vorm gaat geven. Als ik die puzzel opgelost heb, geeft dat veel voldoening, zowel thuis als op het werk. Ik ben een gelukkig mens.”