Opleiden vanuit de praktijk voor de praktijk

Mariëlle van den Berg, praktijkopleider bij RST Zorgverleners, stond aan de basis van het maatwerktraject Verzorgende IG. Deze unieke opleiding is opgezet in samenwerking met Cedrah, Salem en Hoornbeeck Connect. Een opleiding vanuit de praktijk voor de praktijk, met als doel mensen op te leiden voor een baan in de reformatorische zorg. 

“Tijdens deze opleiding volg je niet alleen lessen op het Hoornbeeck College, maar doe je dat ook bij RST, Cedrah en Salem. We willen de expertise van deze zorgorganisaties namelijk gebruiken. Je kunt hierbij denken aan een les van een fysiotherapeut over tiltechnieken, of een les van een pastoraal medewerker, om in te zoomen op je eigen identiteit en wat geloof voor jou betekent in het werk. Maar ook een les van een wondverpleegkundige, die alle ins en outs vertelt over wondzorg, behoort tot de mogelijkheden”, vertelt Mariëlle.

In vijf dagen tijd is er door de betrokken organisaties een uniek maatwerktraject opgezet. Mariëlle: “We hebben met elkaar gekeken wat de student van nu nodig heeft om te leren. We vinden het belangrijk dat er in de opleiding veel aandacht is voor de student. Hij of zij krijgt daarom een coach toegewezen, maar heeft tegelijkertijd wel zoveel mogelijk zelf de regie tijdens de opleiding.

Verder zijn er korte lijntjes met school en is er een vast docententeam om de student heen. De werkbegeleiders worden toegerust om de studenten goed te kunnen begeleiden op de werkvloer.

Het is supergaaf om te zien wat we met elkaar in vijf dagen hebben bereikt! We hebben ontdekt dat we met elkaar dezelfde passie hebben om mensen op te leiden voor de zorg. Dat is te terug te zien in het uiteindelijke resultaat: dit unieke maatwerktraject.”