“Ook al zit er een telefoon tussen, ik ervaar echt connectie”

 

 

 

 

 

 

 

 


Als je als vrouw bevalt van een kindje en borstvoeding wilt geven, dan is de kraamverzorgende ervoor om hierbij te begeleiden. Toch kan het zijn dat je als kraamvrouw tijdens of na de kraamtijd tegen problemen of onzekerheden aanloopt. Precies hiervoor kun je terecht bij een lactatiekundige. Maar ook bij vragen van kraamverzorgenden zelf is een lactatiekundige het aanspreekpunt. Marieke van Beuzekom heeft al jarenlange ervaring als lactatiekundige, waarvan inmiddels zo’n zeven jaar bij RST.

Aanspreekpunt voor borstvoeding

Als lactatiekundige heeft Marieke een veelzijdige rol, zowel richting cliënten als collega’s. “Telefonisch helpen we cliënten als er vragen of problemen zijn. Als ze hun vragen of zorgen kwijt kunnen, helpt dat ze vaak ook weer even verder. Maar ook kraamverzorgenden zelf bellen wel eens voor wat hulp. Ik ben rondom borstvoeding het aanspreekpunt. Daarnaast geef ik les op het Hoornbeeck College, aan aanstaande kraamzorgstagiaires. Voordat deze studenten daadwerkelijk het veld in gaan scholen we ze ook verder op het gebied van borstvoeding.”

Persoonlijke verbinding

Marieke ervaart de telefoon niet als barrière voor het voeren van fijne gesprekken. Sterker nog, het geeft haar het gevoel dat ze met iedereen in connectie staat. “Het zijn gesprekken die meestal zo’n kwartier tot twintig minuten duren. Vaak gaat dit over onzekerheid en twijfel die moeders hebben. Mensen geven zich dus ook echt bloot in zo’n gesprek; het is iets privé. Ook al zit er een telefoon tussen, ik ervaar wel connectie en een band in het relatief korte gesprek. En dat terwijl ik ze helemaal niet ken. Ook zijn er mensen die regelmatig terugbellen en daar bouw je dan iets meer mee op. Omdat ik collega’s vrijwel nooit in het echt zie en alleen telefonisch spreek, heb ik eigenlijk een rare band met iedereen. Maar toch: als ze bellen voelt dat als thuis.”

Samen en stapje verder

Marieke geniet van haar baan als lactatiekundige en wil het mooie van borstvoeding graag delen met de cliënten. “Borstvoeding is mijn speerpunt. Ik vind het enorm bijzonder om ouders te laten zien hoe normaal en natuurlijk borstvoeding kan verlopen. Hoe mooi het geschapen is. Ik kan echt genieten van het speciale dat borstvoeding geven heeft en dat wil ik ook graag naar anderen overbrengen. Daarnaast vind ik het heel leuk om docent te zijn. Ik geef les met heel veel plezier. Daarmee kan ik mijn kennis overdragen naar anderen, zodat zij ermee verder kunnen. De afwisseling die ik daarin in mijn werk heb, vind ik fantastisch!”

Borstvoeding als basis

Opvallend is dat RST heel hoog scoort op borstvoedingscijfers. Het betekent dat veel cliënten borstvoeding geven, maar ook dat de kraamverzorgenden goede kennis hebben om dit te begeleiden. Mariekes doel is om de kraamverzorgenden daarin te ondersteunen. “Als ze iets niet weten, kan ik juist het zetje geven. Ik wil heel graag de samenwerking met collega’s, zodat borstvoeding op het hoogste niveau behaald kan worden.”