Moeder, dochter én schoondochter in de kraamzorg bij RST

Hennie (moeder), Mirjam (dochter) en Arjanne (schoondochter) werken alle drie in de kraamzorg bij RST in de omgeving Rijssen. Hennie als oproepkracht, Mirjam op vaste dagen en Arjanne in de partuspool. Allemaal werken ze onder andere voorwaarden, maar één ding hebben ze gemeen: hun liefde voor het vak. En natuurlijk de familienaam :-).

Arjanne is de eerste die kwam werken bij RST: “Toen ik 24 was heb ik de switch gemaakt naar kraamverzorgende. Binnen een jaar had ik de opleiding afgerond en kon ik aan de slag. Inmiddels ben ik 12,5 jaar in dienst! Eerst werkte ik 60-80%. Toen wij ons tweede kindje kregen, ben ik met de partuspool begonnen, omdat mijn huidige contract lastig te combineren was met oppas en school. Ik heb nu een contract van gemiddeld 20 uur per maand en werk twee avonden in de week. Ook draai ik wel eens weekend- of aflosdiensten.”

Via Arjanne is ook Hennie bij RST terechtgekomen. Ik heb altijd als kraamverzorgende gewerkt. Ruim vijf jaar geleden wilde ik ook graag weer aan de slag. Op dat moment had RST geen personeel in de kraamzorg nodig, dus ben ik bij een andere organisatie gaan werken. Maar via Arjanne hoorde ik dat er inmiddels toch wel mensen gezocht werden, dus heb ik mij aangemeld als oproepkracht voor vijf uur per maand: één keer partuspool en één keer aflosdienst. Daarnaast heb ik altijd de keuze om te reageren op een oproep.”

Mirjam kreeg een stageplek bij RST en is nooit meer weggegaan. “Tijdens mijn stage in de kraamzorg bij RST ontdekte ik dat dit is waar ik echt blij van word, dus ben ik vervolgens recht op m’n doel afgegaan. Gelukkig kon ik bij RST blijven, waar ik inmiddels vijf jaar werkzaam ben. Ik ben begonnen met 93 uur per maand, waarin ik twee gezinnen kon doen. Het nadeel vond ik dat je acht dagen werkt, dan drie dagen vrij bent en vervolgens weer acht dagen achter elkaar werkt. Met een eigen huishouden beviel dat wat minder goed. Nu werk ik acht dagen, ben ik vijf dagen vrij en sta ik vervolgens in de wacht. Dat is ontzettend fijn! Ik werk nu veel dagen achter elkaar, maar ben ook veel dagen achter elkaar vrij.”

Veel mogelijkheden en flexibiliteit

De huidige manier van werken is voor alle drie de vrouwen een uitkomst. Hennie: “Ik vind het fijn dat ik het werken bij twee werkgevers goed kan combineren. Het gaat in goed overleg met alle partijen. Het is dan ook geen concurrentie, maar juist een samenwerking. Uiteindelijk dien je hetzelfde doel: gezinnen zo goed mogelijk helpen.”

Arjanne vult aan: “Het is echt iets van de laatste jaren dat het steeds flexibeler wordt bij RST. Ik weet een maand of twee van tevoren welke avonden ik moet werken. Ik werk dan vanaf 18.00 uur. En omdat mijn man ’s avonds thuis is, hebben we geen oppas nodig. Fijn is dat! Het is mooi om op deze manier toch aan de slag te kunnen blijven in de kraamzorg, want het werk vind ik superleuk.”

Ook Mirjam geeft toe dat de flexibiliteit verschillende mogelijkheden biedt: “Waar de meeste mensen tegenaan lopen is dat het werk niet te plannen is. Maar ik weet wel waar ik voor de komende veertien dagen aan toe ben. Doordat het steeds makkelijker wordt om met RST te overleggen over de mogelijkheden, word je ook flexibeler in het indelen van je uren.”

Steun bij elkaar

Hennie, Arjanne en Mirjam komen elkaar tijdens het werk vrijwel nooit tegen, maar in privésfeer uiteraard wel. Dé ideale momenten om alles wat je meemaakt eens rustig door te spreken. Arjanne: “Zeker als er iets is voorgevallen is het fijn om dat met elkaar te kunnen delen. Juist ook omdat je niet direct met andere collega’s samenwerkt. Mirjam vult aan: “Je weet ook dat de informatie die je met elkaar deelt veilig is. Je kunt dingen delen en even sparren. Het is fijn om te weten dat de ander het ook helemaal snapt.”

Vanuit de familie komt ook regelmatig reactie. Hennie: “Een typische uitspraak in Rijssen is: “Het is een gezellige kroam”, wat zoiets betekent als: “Het is een gezellige boel.” Dat krijgen we vaak terug van de overige familieleden, als ze ons weer eens met elkaar zien praten over werk. Uiteraard kunnen we daar om lachen met elkaar.”

 

Wil jij net als Hennie, Arjanne of Mirjam op een flexibele manier als kraamverzorgende aan de slag? Dat kan! Bekijk hier de verschillende mogelijkheden.