Kraamverzorgende Rosanne Schreuders: “Ik ben nog steeds gek op baby’s”

“Ik wilde altijd al kraamverzorgende worden”, vertelt Rosanne Schreuders, kraamverzorgende in de regio Zuid-Holland. “Baby’s vond ik altijd al lief en ik ben er nog steeds gek op. Maar in het vak van kraamverzorgende zit nog zoveel meer!”

Het mooie van kraamverzorgende zijn is volgens Rosanne de dankbaarheid die je terugkrijgt aan het einde van een kraamweek. “Die eerste week is een week die je nooit meer vergeet. Het is een heel bijzondere periode waarin je alles heel intens met elkaar beleeft. Ik vind het mooi en bijzonder om een kraamgezin dan bij te staan. Je komt heel dichtbij, best wel intiem.”

Proces

Rosanne: “Op de eerste dag, net na de geboorte, weten veel jonge ouders nauwelijks wat hen overkomt. Alles is nog wennen. Maar ik help ze er doorheen! Aan het einde van de week staan ze vaak al veel steviger in hun schoenen en hebben ze het zelfvertrouwen wat nodig is om hun baby groot te brengen. Dat proces is fascinerend. Ik kan er echt van genieten als ik daaraan bij mag dragen!”

Rosanne beseft dat ze een bijzondere baan heeft. “Wat voor jonge ouders één van de bijzonderste weken van hun leven is, dat is voor mij een normale werkweek. Ik kom in allerlei verschillende gezinnen: reformatorisch, evangelisch, islamitisch of ongelovig en elke keer is het weer anders.

Goede begeleiding

Ik maak vreugde mee, maar soms ook verdriet. Een keer kraamde ik bij een gezin waar het baby’tje niet meer leefde. Zo verdrietig! Gelukkig werd ik daarin goed begeleid door RST. Ik werd gekoppeld aan een ervaren kraamverzorgende die me voorbereidde op wat komen ging en die ik elke dag, wanneer ik dat nodig had, even mocht bellen. Dat scheelde enorm!”

Leuke momenten zijn bijvoorbeeld wanneer Rosanne kan ‘kramen’ bij vriendinnen of collega’s. “Zes jaar geleden begon ik als stagiair bij RST. Met mijn begeleidster had ik een goede klik. Ze was ongeveer vijf jaar ouder dan ik, maar we konden het heel goed met elkaar vinden. Later heb ik twee keer bij haar gekraamd toen ze zelf kinderen kreeg. Dat is toch wel erg leuk!”

Lastig én mooi

Het team van Rosanne zoekt nog nieuwe collega’s. Wat zou Rosanne zeggen tegen iemand die overweegt om de kraamzorg in te gaan?

“Ik zal eerlijk zijn. Kraamverzorgende zijn is soms lastig te combineren met je privéleven. Als je een afspraak maakt, moet je er vaak rekening mee houden dat die weer kan worden afgezegd, omdat je moet werken. Af en toe zijn er nachtdiensten, waarbij je ’s nachts je bed uit gebeld kunt worden.

Maar in ruil daarvoor krijg je dan wel een baan waarin je veelal zelf bepaalt hoe je je dag indeelt en veel vrijheid en zelfstandigheid hebt. Bij mij past dat wel. En je krijgt er zoveel voor terug! Veel dankbaarheid en mooie momenten. Ik rijd eigenlijk bijna altijd met voldoening naar huis.”

Collega worden van Rosanne? Dat kan! Klik hier voor alle vacatures.