Jacintha is leerling wijkverpleegkundige bij RST: “Het viel me echt op hoe goed ik opgevangen werd”

Jacintha Groenendijk doet de duale hbo-opleiding Verpleegkunde aan de CHE in Ede. Dat betekent dat ze al in haar derde leerjaar 24 uur per week aan de slag is als leerling wijkverpleegkundige bij RST Zorgverleners. Hoe bevalt dat?

“Ik ben gestart in de gewone voltijdopleiding”, vertelt Jacintha (19). “Maar na twee jaar had ik de keuze om de opleiding duaal voort te zetten. Dat betekent dat ik sinds dit jaar deels werk en deels naar school ga. Het grote voordeel daarvan is natuurlijk dat ik gelijk geld verdien bij RST. Wel zo handig als ik naar de toekomst kijk. Ik wil over een tijdje gaan trouwen en mijn vriend en ik zijn op zoek naar een huis.”

Toch is het niet alleen het salaris dat Jacintha motiveerde om te solliciteren op de functie leerling wijkverpleegkundige bij RST. “Ik vind werken gewoon ook leuker dan naar school gaan. Je leert toch altijd het meest in de praktijk. Voor mij is het ook wel goed om een beetje in het diepe gegooid te worden. Je wordt dan wel gedwongen om initiatief te nemen en keuzes te maken, en dat zijn precies twee leerpunten voor mij dit jaar.”

Welkom

Hoewel Jacintha sinds kort bijna helemaal zelfstandig haar ronde doet, is ze enthousiast over de begeleiding vanuit RST. “Ik werd goed ontvangen en voelde me direct welkom. In de eerste weken was ik bij verschillende verpleegkundigen ingepland om mee te lopen en dat was echt gezellig. Ik kon aan hen al mijn vragen kwijt.

Vanuit RST heb ik ook een werkbegeleidster. Dat is een ervaren wijkverpleegkundige die mij helpt om echt op hbo-niveau na te denken over cliëntcases. Klinisch denken en initiëren zijn belangrijke taken van een wijkverpleegkundige en ik ben volop bezig met het schrijven van zorgplannen. Het leuke is dat mijn werkbegeleidster wel ervaren, maar toch nog niet zo oud is. Ik kan het goed met haar vinden.”

Feedback

De eerste keer dat Jacintha alleen op pad moest was best spannend, vond ze. “Gelukkig kende ik de cliënten die ik onder mijn hoede kreeg al. Bovendien kan ik altijd bellen als ik collegiaal overleg nodig heb. En één of twee keer per week gaat mijn werkbegeleidster met me mee op pad. Ik krijg dan direct feedback op mijn handelen.”

Het werk van een wijkverpleegkundige is al lang niet meer alleen cliëntbezoeken afleggen. Jacintha is zodoende ook vaak op het nieuwe kantoor van RST in Elspeet te vinden. “Het is prettig om bureauwerk gewoon daar te kunnen doen. Bovendien heb ik ook 2,5 uur per week voor mijn schoolopdrachten die ik daar kan besteden.”

Hersens gebruiken

In 2022 hoopt Jacintha klaar te zijn als leerling, en gaat dan graag bij RST aan de slag. “Klasgenoten van mij lopen in het ziekenhuis of in de verslavingszorg. Van wat ik hoor tijdens intervisies lijkt het erop dat zij meer medische handelingen uitvoeren. Daar staat tegenover dat ik in de thuiszorg veel meer mijn hersens moet gebruiken en veel zelfstandiger ben. Dat past wel bij mij. Voorlopig wil ik hier nog niet weg.”