Gezinsondersteuning na de kraamtijd: de impact van BabythuisZorg

Coby is 55 jaar, moeder van vier kinderen én trotse oma. Al 27 jaar zet zij zich in als kraamverzorgende bij RST Zorgverleners. Sinds 2023 werkt ze daarnaast als BabythuisZorg-medewerker, waarbij ze gezinnen ook ná de kraamtijd ondersteunt.

“Mijn ouders hadden negen kinderen,” vertelt ze met een glimlach. “Ik groeide op in een warm gezin. Al mijn zussen werken in de zorg. Dat zit er gewoon in. En baby’s – ja, daar heb ik altijd iets mee gehad. Dat hulpeloze, dat ze zó afhankelijk zijn van jou. Dat raakt mijn hart. Ik rondde 27 jaar geleden mijn opleiding als kraamverzorgende af en ik mocht stagelopen bij RST Zorgverleners. Als snel vroegen ze of ik wilde blijven.”

Coby werkt flexibel: zo’n 46 uur per maand. “De planning belt mij wanneer er werk is, en ik kijk of ik op dat moment beschikbaar ben.”

Wat is BabythuisZorg?
Naast kraamzorg biedt RST ook ondersteuning ná de kraamtijd, in de vorm van BabythuisZorg. Deze zorg richt zich op gezinnen met een baby tot één jaar, waar tijdelijk extra ondersteuning nodig is. Denk aan situaties waarin ouders door psychische klachten, een klein netwerk of andere omstandigheden extra hulp nodig hebben. De begeleiding is coachend en gericht op het versterken van het ouderschap. Coby is een van de medewerkers die hierin een waardevolle rol vervult.

Coby: “Een tijdje terug bood BabythuisZorg ondersteuning bij een jonge, alleenstaande moeder van 18 jaar. Samen met collega’s keken we hoe we haar konden ondersteunen. We leerden haar de basistaken van de babyverzorging – van luiers verschonen tot aankleden en wassen – en hielpen haar structuur aanbrengen met een dagelijks ritme voor haar en haar kindje.”

“Soms zie je na een paar bezoeken aan huis ineens: ze begint te genieten van haar baby en groeit in haar moederrol. Dát is het moment waarop ik weet waarom ik dit werk met zoveel liefde doe.”

Ouders in hun kracht zetten
Maar BabythuisZorg is méér dan praktische ondersteuning. Coby: “Het is behoorlijk intensief om in je eentje een kindje op te voeden terwijl je zelf nog zo jong bent. In de eerste week na de bevalling gaat er veel langs een moeder heen. Ze is vaak vooral bezig met zichzelf, moet nog herstellen en wennen aan alles. Juist dan is het zó waardevol om er in de eerste periode na de kraamtijd voor haar te zijn. Ik help haar om stap voor stap vertrouwen te krijgen in zichzelf. Ik laat haar zien dat ze het waard is en dat ze het echt kan. Soms zie je na een paar bezoeken aan huis ineens: ze begint te genieten van haar baby en groeit in haar moederrol. Dát is het moment waarop ik weet waarom ik dit werk met zoveel liefde doe.”

Coby: “De wereld verandert. Psychische problematiek neemt toe en de druk vanuit de maatschappij is groot. BabythuisZorg is ontstaan uit noodzaak en eigenlijk zou het mooi zijn als het niet nodig was.” Maar in situaties waar het nodig is, zetten de BabythuisZorg-medewerkers zich in om samen jonge gezinnen te ondersteunen en te versterken.

Maak het verschil als BabythuisZorg-medewerker & kraamverzorgende
Wil jij ook van betekenis zijn voor gezinnen in kwetsbare situaties? Geef met jouw ondersteuning jonge gezinnen een kansrijke start. Bekijk de vacature en solliciteer als medewerker BabythuisZorg!