Een weekje meelopen met Ada van de Kieft

Ada werkt als P&O-adviseur bij RST, op het kantoor in Barneveld. Hoewel, thuiswerken is inmiddels de norm geworden. Als P&O-adviseur heb je veel verschillende en uiteenlopende taken. Maar waar moet je precies aan denken en welke werkzaamheden vullen jouw dag? Ada neemt je mee in een gemiddelde werkweek.  

Maandag

“Ik start mijn werkdag graag vroeg, zodat ik met frisse energie aan de slag kan. Zo ook deze week. Eerst beantwoord ik mijn e-mails. Dit zijn voornamelijk vragen met betrekking tot arbeidsvoorwaarden, het beleid van RST, ziekte of arbeidsrecht. Om 10.00 uur hebben we een ontspannen, digitaal moment met collega’s: een online escaperoom! Helaas eindigde onze groep als laatste …

Op D.V. 12 mei is het de Dag van de Verpleging. Een dag waarop we onze medewerkers extra in het zonnetje willen zetten met een presentje. Vandaag zorg ik dat het presentje, de kaart en geschenkverpakking geregeld worden. Na de lunch ga ik aan de slag met het medewerkerstevredenheidsonderzoek dat de deur uit moet. Zo maak ik de vragenlijst definitief en stem ik de planning af met het bureau dat dit onderzoek voor ons uitvoert.

Aan het einde van de middag spreek ik een masterstudent via Teams. Hij neemt een interview voor zijn studie met mij af over de fietsregeling die RST aanbiedt. Zoals altijd vliegt de maandag zo weer voorbij!”

Dinsdag

“De dinsdag start ik met een verkennende afspraak over mobiliteit: welke mogelijkheden zijn er voor RST? Dit pak ik samen met een leidinggevende en de manager Finance & Control en ICT op. Daarna hebben we een gezellig koffie-halfuurtje met de afdeling P&O. Het is fijn om elkaar te spreken, te horen hoe het met iedereen gaat en waar iedereen mee bezig is. Normaal deden we dit op kantoor. Nu we allemaal thuiswerken is het extra van belang om verbonden te blijven met elkaar. Uiteraard babbelen we ook regelmatig 1-op-1 even gezellig bij :-).

De hele week door krijg ik diverse telefoontjes van collega’s met vragen en opmerkingen. Denk bijvoorbeeld aan een teammanager die een adviesvraag heeft over het verzuim in haar teams. Zeker op dinsdag rinkelt de telefoon regelmatig. Sinds januari 2021 werken we met het personeelsinformatiesysteem AFAS. Uiteraard is dit voor iedereen erg wennen en collega’s bellen mij dan ook regelmatig met vragen.”

Woensdag

“Met mijn collega P&O-adviseur heb ik wekelijks een afspraak staan, waarin we elkaar bijpraten en sparren. Doordat we allebei onze eigen regio hebben waar we op focussen, is het erg fijn om af en toe met elkaar te overleggen en elkaars ervaring te horen. Twee weten immers meer dan één! Uiteraard hebben we tussen deze meeting door ook regelmatig contact met elkaar.

Vervolgens heb ik samen met mijn collega’s van de afdeling P&O een overleg met de teammanagers uit de Verpleging & Verzorging. Samen kijken we naar de status van de jaarplandoelen die we hebben gesteld en horen we van elkaar waar we mee bezig zijn. Het is fijn om elkaar op deze manier bij te praten, af te stemmen en te kijken waar we RST verder mee kunnen brengen, ieder vanuit zijn of haar eigen expertise.

Zoals vrijwel elke week, staan er ook deze middag enkele gesprekken met zieke collega’s uit de V&V op het programma. Tijdens deze gesprekken kijken we samen naar de mogelijkheden, stellen we een plan van aanpak op of stellen deze bij wanneer dat nodig is.

Aan het einde van de middag was het tijd voor het volgen van een interessante webinar, met als onderwerp ‘digivaardig in de zorg’.”

Donderdag

“Op donderdag heb ik een tweewekelijks arbeidsmarktcommunicatie-overleg, een hele mond vol. Tijdens dit overleg kijk ik samen met mijn collega Marian (P&O-medewerker), mijn collega Mark (communicatieadviseur) en ons communicatiebureau naar de stand van zaken op het gebied van werving. Wat zijn de urgente vacatures, welke wervingscampagnes zetten we uit en hoe staat het met onze gestelde doelen? Dit overleg zorgt vervolgens ook weer voor de nodige actiepunten om uit te werken, na te vragen of op te zoeken.

Na dit overleg heb ik voor mijn collega een telefonisch arbeidsvoorwaardengesprek met een nieuwe collega overgenomen.

Na de lunch sluit ik aan bij een intern overleg met P&O-collega’s waarbij we bespreken of we de route voor onze collega’s die nieuw in dienst komen administratief kunnen vergemakkelijken. Zien wij mogelijkheden om onze collega’s een nog warmer welkom binnen RST te geven? Donderdag is een echte vergaderdag, zo blijkt. Want ook na dit overleg staat er nog een vergadering op de planning. Eén met Bo Geboortezorg, dé belangenbehartiger van zorgorganisaties die actief zijn in de kraamzorg.

Vrijdag

“De week sluit ik af met een interessante studiedag, iets waar je bij RST volledig de ruimte voor krijgt. Innovatie staat hoog in het vaandel en er is veel mogelijk: cursussen, trainingen of studie. Dat houdt je werk extra uitdagend en interessant!”

Diversiteit, reuring en professionaliteit

Wat maakt het werk als P&O-adviseur zo leuk? Volgens Ada komt dat grotendeels door de vele afwisseling die het beroep biedt. “Geen dag is hetzelfde. Je hebt een planning, maar die loopt vaak volledig anders dan je bedacht had. De werkzaamheden zijn enorm uiteenlopend: van verzuim, sociale verzekeringen en cao’s, tot een medewerkerstevredenheidsonderzoek, beleidsontwikkeling en arbeidsmarktcommunicatie. Ook het feit dat we voor drie zorgsoorten werken maakt dat je constant met andere materie bezig bent. Je werkt vóór en mét mensen. Dat blijft interessant, want iedereen is anders. Daarbij werken we in een gezellig én deskundig team en zijn we bezig met zorg, die altijd volop in beweging is.”

Collega worden van Ada? Wij zoeken een P&O-adviseur met ruime werkervaring, ook buiten de zorg.

Naar de vacature