Een dag uit het werkleven van praktijkbegeleider Carolien van Rijswijk

Het werkende leven van een praktijkbegeleider draait eigenlijk om een ding; de student. Als praktijkbegeleider ben je immers verantwoordelijk voor de beroepspraktijkvorming van een leerling. In mijn geval draait het om leerlingen/studenten/stagiaires RST zorgverleners.

Om je een beeld te geven van hoe mijn dag eruit ziet, laat ik je hier een overzichtje zien van een willekeurige werkdag:

  1. Een tussenevaluatie met een student die stage loopt in de thuiszorg,
  2. Drie evaluaties met studenten die stage lopen binnen de kraamzorg, samen met hun werkbegeleiders en in aanwezigheid van de stagedocent van het Hoornbeeck college.
  3. Een sollicitatiegesprek met een kandidaat die de BBL-opleiding Verzorgende IG wil gaan doen.
  4. Nog een telefonisch gesprek met een student die de BBL niveau 3 Verzorgende IG uitstroom Kraamzorg volgt.

Voordat het eerste gesprek start, begin ik de dag met het inkijken van de mail. Iedere dag stroomt onze mailbox vol met vragen van studenten uit de thuis- en kraamzorg, vragen van de ROC’s en vragen van werkbegeleiders rondom het beleid van het begeleiden en beoordelen van studenten. Vragen zoals: Waar kan ik mijn POK heen sturen? Hoelang duurt de verkorte opleiding in de kraamzorg? Krijg ik de opleiding vergoed vanuit de organisatie? Wil je een kandidaat bellen die belangstelling heeft voor het traject voor AG naar IG? Welke visie ontwikkelen we verder voor de toekomst in begeleiding van de studenten?

Iedere dag stroomt onze mailbox vol met vragen van studenten uit de thuis- en kraamzorg, vragen van de ROC’s en vragen van werkbegeleiders rondom het beleid van het begeleiden en beoordelen van studenten.

Na alle e-mails te hebben beantwoord, gaan we de gesprekken in met de studenten. Tijdens deze gesprekken worden allerlei onderwerpen besproken die te maken hebben met hun opleiding en stage. Zo zijn we erg benieuwd naar waar ze staan, welke ontwikkeling ze hebben doorgemaakt in hun leerproces en welke ontwikkelpunten ze meenemen de komende tijd.

Leerlingen staan aan het begin van hun loopbaan in de zorg of hebben er voor gekozen zichzelf te ontwikkelen naar een hoger niveau.

Het is elke dag weer boeiend om leerlingen in hun carrière te begeleiden en te stimuleren betere zorgprofessionals te worden. Zo kunnen zij onze cliënten optimale zorg verlenen.

Dit was het korte verslag van een leuke dag als praktijkopleider bij RST zorgverleners!