“De open en goede sfeer die er hangt geeft vertrouwen”

Sinds 2019 werkt Marlinde ten Bolscher als leerling-wijkverpleegkundige bij RST in Rijssen. Haar stage bij RST, tijdens haar mbo-opleiding Verpleegkundige, beviel aan beide kanten zo goed, dat Marlinde het aanbod kreeg om verder te studeren en een leerwerktraject bij RST te doen. Die kans greep ze met beide handen aan. Inmiddels zit ze in het laatste jaar van de hbo-opleiding Verpleegkunde en hoopt ze binnenkort af te studeren.

Eigenlijk kwam Marlinde per toeval bij RST terecht. “Ik kreeg tijdens mijn opleiding een stageplek toegewezen en dat was bij RST. Maar ik ben blij dat het zo gelopen is! Ik heb een hele fijne tijd gehad, met leuke collega’s. Toen ik het aanbod kreeg om door te studeren dacht ik wel: ‘Nu moet ik weer vier jaar aan de studie, wil ik dat?’ Maar tegelijk: ‘Nu heb ik de kans, ik heb leuke collega’s; ik ga het gewoon doen!’”

Complexe casussen

Marlinde houdt van uitdaging in haar werk. Niet vreemd dus dat juist de complexere casussen haar aanspreken. “Ik vind het mooi als ik in complexe situaties vooruitgang zie. Ik zie graag mensen toewerken naar zelfstandigheid. Zo behandelde ik een meneer die terminaal was. Hij kwam thuis te zitten met palliatieve zorg en wij hebben die zorg vervolgens overgenomen. Op dat moment konden we bijna niet met hem praten. Na een periode van zorg door ons is hij niet alleen vooruitgegaan, hij is nu zelfs uit zorg! Hij fietst weer, rijdt weer auto. Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat we dit hebben kunnen betekenen.”

Goede samenwerkingen hebben hier volgens Marlinde een belangrijke rol in gespeeld. “We werkten hierbij heel fijn samen en hadden nauw contact met het ziekenhuis. Dat is ontzettend belangrijk in zo’n proces. Maar ook de huishoudelijke ondersteuning van RST is belangrijk geweest in de aanpak van deze casus. De vrouw van deze meneer had het logischerwijs ook erg moeilijk. De huishoudelijk medewerker die daar over de vloer kwam heeft haar veel begeleid en ontlast en was echt een luisterend oor. Ook bij haar zagen we duidelijk verschil: ze is een stuk rustiger geworden.”

Stap in zorgtechnologie

Het eerste doel van Marlinde is afstuderen als wijkverpleegkundige. Maar daar stopt het niet voor haar. “De eerstkomende jaren wil ik lekker werken, maar ook mijn kennis vergroten en ontwikkelen. Zo zit ik bijvoorbeeld ook in een palliatief netwerk waar allerlei onderwerpen, zoals donorschap en culturele communicatie worden besproken. Daarnaast vind ik zorgtechnologie heel leuk. Daar zou ik me graag in willen verdiepen!”