“Cliënten hebben een stuk herkenning als één van ons komt”

Elseline en Nelleke Egberts zijn zussen. Allebei werken ze bij RST Zorgverleners in Rijssen en omgeving. Elseline als huishoudelijk medewerker en Nelleke als leerling-verpleegkundige. Ondanks hun verschillende functies komen ze elkaar nog wel eens tegen tijdens het werk. En ook voor cliënten zijn ze bekende gezichten.

Elseline was de eerste van de twee die kwam werken bij RST. “Ruim twee jaar geleden heb ik mijn opleiding afgerond, maar het was erg lastig om aan werk te komen. Via via ben ik toen bij RST in de Huishoudelijke Ondersteuning terechtgekomen en dat bevalt me heel goed!

Ook Nelleke kwam bij RST terecht. Niet direct door Elseline, maar via een vriendin van haar moeder, die ook al bij RST werkte. “Ik werkte eerst ergens anders, maar daar zat ik niet helemaal op mijn plek. Een vriendin van mijn moeder vertelde dat RST waarschijnlijk wel plek voor mij had. Toen is het snel gegaan. Ik kon een leer-werktraject voor verzorgende IG volgen bij RST. Dat traject heb ik afgelopen zomer afgerond. Momenteel leer ik door voor hbo-verpleegkundige.”

Wel gaven de goede verhalen van haar zus de doorslag om bij RST te solliciteren: “Elseline kwam bij verschillende mensen thuis. Ik hoorde hoe leuk ze het vindt en zag hoe afwisselend haar werk is. Dat het haar goed beviel, heeft voor mij wel geholpen om te solliciteren.”

Veel werkplezier

Beide zussen halen veel voldoening uit hun werk. Elseline ervaart de waardering van cliënten enorm: “Ik heb veel contact met de cliënten zelf en ik krijg veel waardering. Ik doe voornamelijk huishoudelijke taken, die natuurlijk direct zichtbaar resultaat opleveren. Daar zijn de cliënten echt blij mee. Tegelijk kan ik ook een luisterend oor bieden. Ze vinden het vaak fijn als ik even de tijd neem om naar hun verhalen te luisteren.”

Nelleke is voornamelijk in de wijk actief en is naast haar werk als verzorgende IG ook contactpersoon zorg. “Ik vind het mooi dat je in de thuiszorg een stukje vrijheid hebt. Het is heel afwisselend. Je hebt vaste routes, maar je werk is iedere keer weer anders. Je komt op allerlei plekken en er leven verschillende zorgvragen. Ook het feit dat ik aandachtsvelder ben, geeft een stukje extra uitdaging.”

Herkenning door cliënten

Nelleke en Elseline hebben hun eigen functie, maar komen elkaar wel eens tegen bij cliënten waar ze allebei werkzaam zijn. Nelleke licht toe: “Vaak komen wijkverpleging en huishoudelijke ondersteuning niet tegelijk bij een cliënt thuis, maar we hebben één vaste cliënt waar dat wel zo is en daar zien we elkaar. Elseline komt daar voor de hulp in het huishouden en ik dien de medicijnen toe.”

Elseline merkt dat ze regelmatig als ‘zus van’ wordt herkend. “Cliënten vinden het heel leuk als één van ons komt, omdat ze dan een stuk herkenning hebben. Ik merk dat bij meerdere cliënten. Ik ben toch de zus van Nelleke. Ook als ik soms voor een andere collega inval en dus op een plek ben waar ik normaal niet kom, weten ze al een beetje wie je bent door je zusje.”

Trots op RST

Beide zussen werken met veel plezier bij RST. Nelleke: “Ik ben trots op hoe collega’s alles doen wat in hun vermogen ligt in het belang van de cliënt. Daar zit enorme toewijding. Elseline vult aan: “Ik waardeer dat RST als werkgever ook meeleeft met zowel cliënten als personeel.”