“Als i-nurse help ik cliënten bij zelfstandigheid”

Colinda werkt in de thuiszorg als verpleegkundige in team Ede én is i-nurse bij RST Zorgverleners. Van de 24 uur die ze per week werkt, besteedt ze er zo’n 8 als i-nurse: een relatief nieuwe functie die gericht is op het implementeren van zorgtechnologie. Haar doelen binnen deze rol? Cliënten zo lang mogelijk zelfstandigheid bieden en het werk voor verpleegkundigen en verzorgenden makkelijker en efficiënter maken.

Colinda werkte al twee jaar als leerling bij RST en rondde in de zomer van 2020 haar BBL-opleiding af. Inhoudelijk veranderde er na dat moment vrijwel niets aan haar taken. Een stukje uitdaging was dan ook gewenst. “Ik zag dat RST op zoek was naar een i-nurse en dat leek me erg leuk om te gaan doen. Door de innovatielessen die ik op school kreeg, was ik extra geïnteresseerd geraakt in de zorgtechnologie. Deze stap zetten was voor mij dan ook een mooie kans!”

Momenteel is Colinda samen met twee andere i-nurses actief binnen RST. “Wij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe technologie binnen de zorg en helpen collega’s om hier ook daadwerkelijk mee te werken. Daarbij zijn wij het eerste aanspreekpunt voor collega’s die vragen hebben over een bepaalde ontwikkeling.”

Medicatie met medicijndispenser

Eén van de innovaties waar Colinda momenteel mee bezig is met haar team, is een medicijndispenser voor cliënten die wel eens medicatie vergeten. Colinda legt uit: “Iedere cliënt krijgt een eigen samenstelling van medicijnen, die we vervolgens in de dispenser plaatsen. Is het tijd om de medicijnen te nemen? Dan gaat er een alarm af. Op dat moment komt het zakje met de afgemeten hoeveelheid medicijnen er automatisch uit vallen en kan de cliënt deze innemen. Tot een uur en kwartier blijft hij het alarm herhalen, tot de medicijnen zijn ingenomen. Mocht het dan nog steeds niet gebeurd zijn wordt er iemand gebeld die dan alsnog langsgaat.”

Het resultaat van deze nieuwe technologie mag er zijn: “Op deze manier komt het innemen van medicijnen bij de cliënten zelf te liggen, zonder dat de thuiszorg hiervoor langs hoeft te komen. Dat scheelt de thuiszorg tijd en de cliënt blijft langer zelfstandig.”

Digitale aftekenlijst en verzamel-app

Een andere vernieuwing waar RST aan werkt is nCare: een digitaal toedienregistratiesysteem voor medicatie. Waar voorheen gebruik werd gemaakt van een papieren aftekenlijst van de apotheek, is dat nu ook elektronisch geworden.

Daarnaast is RST bezig met het ontwikkelen van een verzamelapp, waarin alle lossen apps die de zorgmedewerkers gebruiken gebundeld zitten. “Dit maakt het werken met de verschillende apps een stuk sneller en eenvoudiger, doordat je maar één keer hoeft in te loggen.”

Pilot-teams

Het implementeren van nieuwe ontwikkelingen is uiteraard niet zomaar gedaan en kost de nodige tijd. “Bij een nieuwe innovatie starten we met een aantal pilot-teams. Als dat goed loopt, breiden we verder uit. Het is wel belangrijk dat een team openstaat voor ontwikkelingen, om het op een goede manier te kunnen implementeren. En juist dat is best wel een uitdaging. Regelmatig zijn teams wat terughoudend met betrekking tot technologie. Het komt namelijk wel allemaal bij je bestaande werk. Gelukkig is er in elk team een zogenaamde ‘aandachtsvelder’ voor zorgtechnologie, die helpt bij het opstarten en implementeren bij de teams.

Scholing

Wel denkt Colinda dat er meer gewerkt kan worden aan het voorbereiden van het zorgpersoneel. “Er is een spel ontwikkeld dat dingen gaat uitleggen over zorgtechnologie. Ik denk dat dit, in combinatie met scholingen, kan helpen om technologie sneller in te kunnen zetten binnen de teams. Het komt namelijk steeds meer en voor collega’s die al langer geleden afgestudeerd zijn, is dit de grootste uitdaging. Mensen er meer eigen mee laten worden’ is het voornaamste doel.”

Aanspreekpunt

Het werk van een i-nurse ligt niet alleen in de beginfase, maar juist ook op de lange termijn. “Ook na het opstarten blijven we beschikbaar voor vragen. We zijn op dit gebied echt het aanspreekpunt. Je probeert goed mee te denken en te laten voelen dat je er bent voor een team en dat ze er niet alleen voor staan. Ze kunnen bij je terecht. Ik vind het belangrijk dat mensen ook weten dat dat echt kan.”

“De voordelen van zorgtechnologie ervaar ik in mijn eigen werk”

Colinda geniet van haar werk als i-nurse. “Je hebt veel vrijheid in de rol en dat vind ik leuk. Daarnaast vind ik de combinatierol die ik vervul erg waardevol. Doordat ik ook in de wijk werk, weet ik wat er speelt in de zorg zelf én zie ik het effect die de zorgtechnologie geeft. De voordelen van deze ontwikkelingen ervaar ik in mijn eigen werk.”

Trots

Colinda is trots op wat de organisatie qua technologie al heeft bereikt. “Het is mooi om te zien wat een jaar geleden allemaal nog niet opgestart is en wat nu allemaal loopt. We hebben echt al veel bereikt. Het is voor de teams ook een kwestie van wennen; je moet het even doorhebben. In het begin kost het meer tijd, maar uiteindelijk levert het meer op.”

Op deze pagina wordt de volgende verpleegkundige vermeld:
Geurtsen – Linge, C.L. (Colinda)
BIG: 69927858430