Van huisvrouw naar kraamverzorgende: Aaltje sprong in het diepe
Wie zegt dat je op een later moment in je leven geen nieuwe uitdagingen kunt aangaan? Aaltje Veijer bewees het tegendeel. Ze startte op haar 51e met de opleiding tot kraamverzorgende en met succes! Niet alleen heeft ze haar diploma behaald, ze is ook al een aantal maanden met veel plezier aan het werk bij haar eigen kraamgezinnen.
Toen haar jongste kind naar de middelbare school ging, wilde Aaltje weer starten met werken. “Ik heb altijd al iets gehad met de kraamzorg. De prachtige kraamweken bij mijn eigen kinderen zijn me altijd bijgebleven en maakten dat ik de mogelijkheid bekeek om kraamverzorgende te worden.”
Zonder een achtergrond in de zorg, besloot Aaltje de sprong te wagen en een vijftien maanden durende online BBL-opleiding Kraamzorg te starten bij de Geboortezorg Academie in Utrecht. “Het was een grote beslissing om een opleiding te gaan doen, maar met de steun van mijn gezin durfde ik te starten. Het flexibele (online) leren paste perfect in mijn gezinsleven. Hoewel het een uitdaging was om tussen studie, werk en gezin te balanceren, maakte de steun van mijn gezin en de hulp van mijn collega’s de opleiding goed haalbaar!”
Werken in kraamgezinnen
Sinds haar start in september 2022 heeft Aaltje al in verschillende gezinnen gewerkt tijdens hun kraamweek. “Het is heel mooi om (kersverse) moeders en vaders advies en tips te kunnen geven rondom de pasgeboren baby. En natuurlijk ook om praktisch aanwezig te zijn en moeder en baby te verzorgen tijdens de kraamweek. Je past je ook aan aan het gezin. Zo zorg je ook voor de andere kinderen die er zijn; je speelt een spelletje met ze of leest een boekje voor. Hierdoor hoeven de kraamvrouwen niet met gekromde tenen in bed te liggen”, vertelt Aaltje met een knipoog.
“Als een moeder weet dat het goed gaat met de andere kinderen, kan zij volop genieten van het kleintje! Daarnaast probeer ik, als het mogelijk is, de meeste was weg te werken voor ik vertrek aan het einde van de kraamweek. En je ziet dan ook dat moeders dat zo waarderen als dat nog even gebeurd is.”
Flexibiliteit en begeleiding
“Ik verdeel mijn tijd tussen zelfstandig een week bij een kraamgezin werken en een kraamgezin voor de helft samen met een collega doen. We zijn goed op elkaar ingespeeld, dus de overdracht is makkelijk. Zo proberen we dat het gezin ongestoord verder kan genieten van de kraamweek, ondanks dat er een andere kraamverzorgende is. Dat is het mooie van werken bij RST, je kunt een contract krijgen dat bij jouw situatie past. Dat die flexibiliteit mogelijk is ,was echt belangrijk in mijn keuze om dit vak te gaan doen bij RST.”
Humor
In de kraamgezinnen deel je lief en leed met elkaar, en zo komt Aaltje ook wel eens in leuke situaties terecht: “Tijdens mijn stageperiode gebeurde er iets grappigs. Samen met mijn werkbegeleider hadden we een plan gemaakt om de volgende dag een lekkernij voor de broertjes en zusjes te maken: chocoladezoenen in muisjes gedoopt. Eén van de kinderen had ze alvast gehaald bij de supermarkt. Om te voorkomen dat de chocoladezoenen misschien de volgende dag al opgegeten waren, hadden we de zoenen in een kastje met keukendoeken gelegd waar ze normaal niet horen te liggen. Maar de volgende dag waren de zoenen spoorloos en lagen ze niet in het bewuste kastje!
We hebben overal gezocht, zelfs in de afvalbak gekeken of daar misschien de lege verpakking lag, maar niets gevonden. Toch konden de zoenen niet verdwenen zijn, want ook de kinderen wisten niet waar ze konden zijn. Uiteindelijk stelde het kraambezoek voor om eens áchter de keukendoeken in het bewuste kastje te kijken … en daar lagen ze. Niemand had ze opzettelijk verstopt, maar waarschijnlijk waren ze achter de keukendoeken gegleden. En toen eindigden we dus met een dubbele lading chocolade zoenen, want er waren intussen alweer nieuwe gehaald – een zoete beloning voor ons speurwerk!”
Is het een aanrader om je om te scholen?
“Kraamverzorgende is een mooi en dankbaar beroep. Omdat mijn man veel vanuit huis werkt en twee rechterhanden heeft op het gebied van huishouding, heeft dat mij geholpen om dit werk te gaan doen en om ervan te kunnen genieten. Je neemt een stukje levenservaring mee vanuit je eigen gezin, waar je baat bij hebt tijdens deze opleiding en als gediplomeerd kraamverzorgende.”
Ook herintreden als kraamverzorgende? Bekijk de opleidingsmogelijkheden en vacatures!