“Vakantiewerk bij RST: ik zou het zo weer doen”

Tijdens de zomer van dit jaar was Joanne Heuvelman één van de vaste vakantiekrachten van RST. Het beviel van beide kanten zo goed, dat Joanne na haar vakantie is blijven werken bij RST, als invalkracht.

Joanne studeert social work en focust zich vooral op de psychische en financiële kant. “Ik werkte al bij RST en mijn studie kan ik ook enigszins toepassen in de gesprekken met mensen. Zelf kom ik uit Rijssen en kon ik als vakantiekracht aan de slag in de wijk waar ik zelf woon. Dat maakte het natuurlijk extra leuk.”

Flexibel aan de slag bij vaste adressen

Joanne werkte vijf dagen per week en ging per dag bij zo’n drie adressen langs. “Ik had een aantal vaste adressen waar ik zes weken lang naartoe ging, ongeveer één keer per week per adres. Als ik bij iemand thuiskwam bekeek ik altijd eerst het dossier om te zien of er een bepaald patroon was in het werk bij deze persoon. Het werk wat je vervolgens doet is erg afwisselend. Zo maak je de badkamer, keuken, kamer en wc schoon en dweil je de vloer. Is er nog tijd over? Dan kijk je wat je nog meer kunt doen. Dat kan bijvoorbeeld strijken of ramen wassen zijn.”

Persoonlijk en dichtbij

Het feit dat Joanne in haar eigen woonplaats werkte maakt het volgens haar extra persoonlijk. “Mensen willen graag wat vertellen, dus je hoort veel verschillende verhalen. De meeste mensen kende ik wel van gezicht, maar zo ontdekte ik ook veel verbindingen tussen wie wie allemaal kent en wie van wie familie is. Je ontdekt echt het netwerk van mensen. Zo kwam ik bij een man thuis die in de jaren ’80 naar Rijssen was verhuisd. Voor hem was het als iemand van buiten Rijssen wat lastig om ertussen te komen. Maar ik vertelde hem dat ik zijn overleden vrouw kende, omdat zij een kennis van mijn oma was. Dat was voor hem heel speciaal om te horen. Op deze manier kon ik hem laten voelen: ‘wij kennen jou ook’.”

Verhalen die raken

Tijdens haar vakantiewerk ontdekte Joanne dat het werk veel meer inhield dan schoonmaken alleen. “Ik had niet verwacht dat de mensen altijd zoveel te vertellen hadden. Zo heb ik wel eens dagen gehad waarop ik vier verhalen had gehoord die toch wel heftig of serieus waren. Ook de coronasituatie heeft enorme impact en mensen voelen zich veel eenzamer. Ze waren vaak al heel dankbaar als er iemand langskwam. Dat maakte wel dat ik het best lastig vond om weg te gaan, want je weet wat je achterlaat. Dat raakte mij ook wel persoonlijk.”

Bijzondere momenten

Naast de soms pittige verhalen maakte Joanne ook dingen mee waar ze achteraf hard om kan lachen: “Ik was bij een man die liever voetbal wilde kijken dan dat zijn huis werd schoongemaakt. Ik mocht dan ook absoluut geen lawaai maken, want dan kon hij de wedstijd niet volgen. Juist dat soort dingen maakt dat het werk nooit saai is.”

Weer aan de slag als vakantiekracht

Als het aan Joanne ligt gaat ze zo weer aan de slag als vakantiekracht: “Omdat ik ook nog op de zaterdag werk zou ik wellicht iets minder dan vijf dagen willen werken. Maar ik zou het vakantiewerk zo weer doen. Ik vond het echt heel leuk!”