“Superleuk om weer echt deel uit te maken van een team”
Marleen Gorter werkte ooit, voordat ze trouwde en kinderen kreeg, als ziekenverzorgende. Dertig jaar later begon het toch weer te kriebelen. Maar een hele opleiding doen om terug te kunnen keren in het vak zag ze niet zitten. Totdat er een hele aantrekkelijke route op haar pad kwam …
Marleen: “Ik heb jaren vrijwilligerswerk gedaan, naast mijn gezin. Ook in een verpleeghuis. Maar dat is toch wel anders: je hoort niet echt bij het team. En juist dat leek me zo leuk: om samen aan iets moois te werken.”
Maatwerkopleiding
De kans voor Marleen om toch weer op haar oude niveau aan de slag te gaan, kwam toen het Hoornbeeck College een eenjarige maatwerkopleiding aanbood waarmee ze haar oude diploma kon omzetten in het diploma Verzorgende IG. Marleen: “Drie jaar school zag ik niet zitten, maar een jaar weer terug de schoolbanken in kon ik overzien en aan de vereiste 8 uur werk kon ik ook voldoen.”
De kans voor Marleen kwam toen het Hoornbeeck College een eenjarige maatwerktraject aanbood voor herintreders.
Dus solliciteerde Marleen bij RST voor een leren-werkenplek en een 10,5-uurscontract. Ze ging eens in de drie weken naar school, werkte anderhalve dag per week en besteedde ook nog eens anderhalve dag aan huiswerk en opdrachten. Marleen: “Best pittig met nog enkele thuiswonende kinderen, maar het was de moeite waard!”
Huiswerk
Marleens thuiswonende dochters werken net als hun moeder in de zorg. Leuk, want ineens waren de rollen omgedraaid. Marleen: “Tijdens de middelbare schoolperiode hielp ik hen natuurlijk geregeld met hun huiswerk en nu was het eens andersom. Dan vroeg ik hen om even iets door te lezen en mij feedback te geven. Vergis je niet: het is echt belangrijk dat het thuisfront je steunt als je zo’n opleiding begint!”
Was het allemaal ver weggezakt?
“Nee, de algemene dagelijkse levensbehoeften natuurlijk niet. De basiszorg voor ouderen is iets wat er echt nog wel inzat. Maar natuurlijk zijn er tegenwoordig allerlei nieuwe regels en eisen waar je aan moet voldoen. Er zit ook veel theorie bij. Daar moest ik echt wel weer even op studeren.”
Wat is het verschil tussen het werk 30 jaar geleden en nu?
“Ik zou zeggen dat het nu beter is dan toen, vooral voor cliënten. Toen ik als ziekenverzorgende werkte sliepen oudere, demente bejaarden soms nog met z’n vieren op een zaal. Er waren veel minder faciliteiten en privacy was ver te zoeken. Ondanks de werkdruk heb ik nu veel meer persoonlijke aandacht voor mijn cliënten dan dat ik toen geven kon.
Ook de communicatie van en met mantelzorgers en collega’s is nu beter. Vroeger moest dat allemaal mondeling of schriftelijk. Nu kunnen we in dezelfde korte tijd veel meer vastleggen dan nu. We moeten wel meer bijhouden dan vroeger, maar qua tijd maakt het niet zoveel uit.
We moeten wel meer bijhouden dan vroeger, maar qua tijd maakt het niet zoveel uit.
Overigens is ook de betrokkenheid van familie en mantelzorgers veel groter dan dat ik me herinner van vroeger. Mensen zijn kritischer en kijken over je schouder mee wat je doet. Je moet vaak uitleggen waarom je in de zorg bepaalde keuzes neemt. Alleen maar positief hoor!”
Ben je blij met de begeleiding vanuit RST?
“Jazeker. Ik had een fijne werkbegeleider die me met de praktische dingen van alledag hielp. En vanuit RST keek praktijkopleider Lynette met me mee en hielp me op weg. Dat ging allemaal van harte en met veel betrokkenheid. Ik heb er veel van geleerd. Het is echt mede aan hen te danken dat ik de opleiding succesvol heb kunnen afronden.”
Zou je herintreden aan anderen aanbevelen?
“Ja! Als ik naar mezelf kijk hoe ik nu geniet van weer volwaardig aan het werk zijn, dan kan ik het aan iedereen aanbevelen omdat te doen. Het is toch weer een beetje extra zingeving in het leven. Het is mooi en dankbaar werk om de zorg te kunnen leveren aan mensen die daarvan afhankelijk zijn. Ik doe het elke dag met vreugde en ik krijg er energie van.”