“Met een schilderij kun je iets vanuit een andere invalshoek laten zien.”

Kraamverzorgende Willie de Jong (31) is eigenlijk nog maar kortgeleden opnieuw begonnen met schilderen. Deze hobby is inmiddels steeds belangrijker voor haar geworden. “Tekenen en schilderen is voor mij echt een manier van ontspannen geworden.”

Het creatieve zat er bij Willie altijd al in. Als kind was ze voortdurend bezig met knutselen, schilderen, boetseren en naaien. Ze volgde een naaiopleiding, maar belandde uiteindelijk in de kraamzorg. In de loop der jaren besteedde ze steeds minder tijd aan haar hobby’s en werd opgeslokt door het werk en de contacten die ze onderhield. Totdat ze tot de ontdekking kwam mensen te kunnen inspireren door haar creativiteit.

“Ik ben vorig jaar gewoon maar begonnen, gekeken wat bij mij paste. Ik probeerde eerst pastelkrijt, daarna ben ik een tijdje gaan boetseren en tenslotte heb ik acrylverf gekocht en ben aan het schilderen geslagen. Nu volg ik een wekelijkse schildercursus en dat helpt me echt om verder te komen, zowel op professioneel vlak als ook als in het vormgeven van mijn creativiteit.”

Emotie

Willie schildert graag over dingen die haar raken in de Bijbel of in een preek. “Het begint bij mij vanuit een emotie. Ik zie iets voor me en teken dat dan ook graag. Het schilderen doe ik niet voor mijzelf alleen: ik vertel graag een verhaal met mijn schilderijen.

Op dit moment ben ik bezig met een drieluik over een akker. Op het eerste schilderij is die leeg, omgeploegd en klaar om ingezaaid te worden. Dat is voor mij het beeld van een omgeving waar alles uiterlijk klopt. Maar toch is er geen leven.

De tegenstrijdigheid van een strakke, blauwe, heldere lucht tegenover een lege akker geeft te denken. Alles lijkt wel klaar maar er groeit nog niets. Waarom? We hebben Gods Geest nodig om de akker tot bloei te brengen en de vruchten en talenten te laten groeien.

Op het tweede schilderij zie je een akker met stenen en wat groen. De stenen beelden de puin en pijn in het leven die je kunnen verhinderen tot groei.

Het beetje groei laat zien dat er ruimte ontstaat om vrucht te gaan dragen. Het laat zien wat God kan doen in een mens als je bereid bent om je eigen onvermogen onder ogen te zien en puin en rommel uit het verleden op te ruimen.

Het derde schilderij, met een veld vol koren tot oogst, is in ontwikkeling. Dit alles tot eer van Hem!”

Discipline

Willie’s hobby zorgt voor veel ontspanning in haar leven, maar vraagt ook om een zekere discipline. Willie: “Schilderen is ontspanning voor mij, maar ik moet het wel degelijk inplannen. De schilderlessen zorgen ervoor dat ik een zekere regelmaat ontwikkel. De ene keer zit ik direct in de flow en een andere keer heb ik een stukje muziek nodig om de rust te vinden en in de stemming te komen.

Ik zorg ervoor dat ik nooit te lang doorga. Een uurtje op een avond maximaal. Juist omdat het een creatief proces is moet je regelmatig afstand nemen van je schilderij en nadenken over wat de volgende stap zou kunnen zijn.”

Observeren

Willie ziet wel overeenkomsten in haar werk als kraamverzorgende en haar hobby.

“Zowel in mijn schilderwerk als in mijn werk als kraamverzorgende moet ik veel observeren. Ik hou moeder en kind goed in de gaten om te zien wat voor hen nodig is. Dat is bij schilderen niet anders. Ik probeer in mijn schilderijen, maar ook in mijn werk dingen over te brengen, mensen op een denkspoor te zetten.

Een kraamverzorgende is zoveel meer dan iemand die een paar zorghandelingen uitvoert. Voor mij staat de mens en het contact met mensen voorop. Ik wil graag dat mensen goed in hun vel zitten en verder komen in het leven. Als kraamverzorgende draag ik daaraan bij, maar ik hoop ook met mijn schilderijen mensen te raken.”