“Juist in de thuiszorg ligt veel uitdaging”
Carlien Boone werkte zeven jaar als verpleegkundige in het ziekenhuis. Anderhalf jaar geleden maakte ze de overstap naar de thuiszorg, naar RST. Een stap waar ze tot op de dag van vandaag geen spijt van heeft. Met haar ambitieuze team is ze, naast het verlenen van zorg aan cliënten, veel bezig met het ontwikkelen en specialiseren van de zorg die wordt geboden.
Tijdens haar opleiding tot verpleegkundige heeft Carlien stage gelopen bij RST Zorgverleners. Toen ze vanuit haar werk in het ziekenhuis liever en kleiner contract wilde, kwam ze opnieuw bij RST terecht, in ’s-Gravenpolder.
Meer mogelijkheden in de thuiszorg
Met haar ervaring in het ziekenhuis, kent Carlien beide werelden van de verpleegzorg. Naast het werken in een ziekenhuis spreekt nu ook de thuiszorg Carlien aan. “In het ziekenhuis ben je zelf de baas en de patiënt moet zich aanpassen aan ons ritme. Nu doen we dat andersom en kijken we samen met de cliënt wat hij of zij nodig heeft. Met thuiszorg kun je zoveel bieden om iemand zo lang mogelijk thuis te houden; het heeft veel meer mogelijkheden. Daarnaast kom je in de privéomgeving van een cliënt. Je leert ook de familie en mantelzorgers kennen. Dat geeft echt een intieme band met iemand.”
“Ik was bang dat jullie me kwamen bekeren”
De christelijke identiteit van de organisatie is voor Carlien een belangrijke reden om bij RST Zorgverleners te werken. “Het is fijn om een christelijke werkgever te hebben. De laatste tijd hebben we ook veel niet-christelijke mensen aan wie we zorg verlenen, en ook dat vind ik erg prettig. We zijn geen stichting die alleen maar christelijke mensen binnenhaalt. We zijn er voor iedereen die ons nodig heeft.” Lachend voegt Carlien toe: “Laatst was er een niet-christelijke cliënt die zei: ‘Ik was bang dat jullie me kwamen bekeren, maar dat was gelukkig niet zo.’ Zelf vind ik het juist mooi om met verschillende mensen open gesprekken te hebben over levensvragen. Dat houdt het afwisselend.”
Hart voor elkaar
Team Borssele, waar Carlien nu deel van uitmaakt, bestaat uit negen medewerkers, die altijd voor elkaar klaarstaan. “Een tijdje terug was er een cliënt overleden waar ik ’s nachts bij was geweest. De volgende dag belde een collega om te vragen hoe ik het ervaren had. Dat soort dingen waardeer ik enorm. Ondanks dat we veel zelfstandig werken, hebben we telefonisch wel contact. We houden elkaar echt in de gaten.”
Specialistische zorg
De cliënten aan wie team Borssele zorg verleent zijn, net als de zorgvragen, heel gevarieerd. Van jongeren tot ouderen en van reguliere zorg tot specialistische zorg. Voorheen vormde Borssele met ‘s-Gravenpolder één team. Vanwege de grootte is besloten om het team op te splitsen in twee aparte teams. “Als team Borssele willen we een specialistisch team worden, waarin we ons (naast verpleging en verzorging) ook richten op onder andere infuus- en wondzorg.”
Het idee is ontstaan binnen het team en wordt momenteel verder uitgewerkt. “Een verpleegkundige kwam met dit idee. Zelf werden we toen ook enthousiast. De specialistische zorg daagt je als verpleegkundige namelijk veel meer uit. De route hebben we met onze teammanager uitgestippeld en momenteel wordt het idee verder uitgewerkt. Uiteraard geven we ook gewone zorg, maar met dit plan hopen we ook de jongere doelgroep aan te trekken om bij ons te komen werken. Daarbij proberen we onze bekendheid te vergroten en te laten zien dat we een team zijn met kundige verpleegkundigen. In de thuiszorg liggen weer andere uitdagingen dan in het ziekenhuis; dat houdt het afwisselend.”
Ruimte voor ontwikkeling en verandering
“We doen nieuwe dingen altijd in overleg, maar RST staat heel erg open voor onze ideeën. De mogelijkheden zijn enorm. Zo heb ik onlangs een cursus Palliatieve zorg afgerond. In het begin miste ik uitdaging, omdat ik uit het bruisende ziekenhuisleven kwam. Maar de kansen die je krijgt maken het werken bij RST extra leuk. De organisatie staat echt open voor verandering en dat maakt dat wij deze mooie stappen kunnen zetten.”
Typisch Zeeland
Op de vraag wat werken in Zeeland typeert, antwoordt Carlien: “Zeeuwen kijken eerst de kat uit de boom, maar daarna is het ook goed. Als je het vertrouwen hebt gewonnen gaat dat ook bijna niet meer weg. De mensen zijn enorm dankbaar voor de zorg.”
Potentie in het team
Carlien is trots op de stappen die zijn gezet. “Ik ben trots op wat we hebben neergezet, ook door het realiseren van de teamsplitsing. We werden zo groot dat dat echt beter was. We groeien nog steeds en blijven cliënten aannemen. Dat, en de splitsing als gevolg daarvan, laat zien dat we veel potentie hebben. Die stijgende lijn zetten we door!”