Gerdien maakt hoeden: “Wat mijn oog ziet, kunnen mijn handen maken”

Wat doen RST’ers eigenlijk in hun vrije tijd? Gerdien ten Hove maakt hoeden en ‘dopjes’ (hoeden zonder rand). Daar besteed ze al gauw anderhalve dag per week aan. “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby.”

Gerdien heeft het altijd gehad: een fascinatie voor hoeden en (bruids)dopjes. “Als 16-jarige snuffelde ik al door de kast van mijn moeder en vroeg haar of ik de schaar mocht steken in een van haar hoeden, om die te vermaken naar het idee wat ik in mijn hoofd had.”

Toen ze ouder werd ging ze bij RST werken, als thuiszorgmedewerker, en ook een lange tijd in de wijkzorg. Hoeden maken bleef ze daarnaast altijd doen. Vier dagdelen per week. Inmiddels is ze al meer dan 22 jaar bij RST in dienst, maar haar hobby wint het van haar werk. Hoeden maakt ze al meer dan 25 jaar.

Kneepjes van het vak

Gerdien: “Op een gegeven moment heb ik me ingeschreven voor een cursus bij Marianne Jongkind. Dat is misschien wel de beroemdste hoedenmaakster van Nederland, die ook de hoeden van de prinsessen maakt. Daar heb ik echt de kneepjes van het vak geleerd.

Inmiddels doe ik het al zo lang dat je mij alleen maar een foto hoeft te geven van wat je mooi vindt en dan kan ik dat gewoon voor je namaken. Wat mijn oog ziet, kunnen mijn handen maken, zeg ik altijd maar. Datzelfde geldt voor het aanpassen van hoeden. Ik doe er soms een andere veer of garnering op, of spuit de hoed in een andere kleur zodat hij weer helemaal nieuw lijkt.”

Hoewel Gerdien veel hoeden op bestelling maakt, heeft ze nooit de ambitie gehad om fulltime hoedenmaakster te worden.

“Voor mij is het echt een hobby. Ik houd bovendien te veel van de afwisseling: schoonmaken, in de zorg werken en mijn man helpen in zijn groothandel van piano’s en vleugels… Ik zit zelden stil. Ik heb geen website en ik breng ook echt niet alle uren die ik maak in rekening. Het is en blijft een hobby.”

Atelier

Gerdien heeft een atelier aan huis met verschillende hoedenmallen en alle mogelijke stoffen en materialen die ze maar nodig kan hebben. “In de zomer gebruik ik vooral materiaal van sinnemee, buntal en abaca zijde. In de winter gebruik ik juist haarvilt, wolvilt en andere soorten viltmateriaal.

Mensen – vaak ook collega’s – komen bij mij thuis en laten me plaatjes zien van hoe ze het hebben willen. Ze nemen soms de stof van hun trouwjurk mee. Ik maak dan de hoed of het bruidsdopje van hun dromen. Soms geef ik ook advies: ik volg de laatste hoedenmode op de voet, dus ik weet wat modern is en wat klassiek.

Prinsessen zijn wat hoedjes betreft vaak stijliconen. En koningin Maxima sowieso. Maar ik kijk ook vaak naar de Engelse prinsessen. In Engeland is het dragen van hoeden veel gewoner dan in Nederland. Wij dragen hier bijna alleen een hoed naar de kerk. In Engeland draagt de upper class ook nog een hoed bij allerlei openbare gelegenheden.”

Hoedenvereniging

Behalve aan het hoeden maken zelf, stopt Gerdien ook tijd in de NHV, de Nederlandse Hoedenvereniging. Ze bezoekt twee keer per jaar de Hoedendag, waar behalve Nederlandse ook veel internationale hoedenmakers aanwezig zijn, en leest ook diverse bladen en magazines over hoeden.

“Doordat ik lid ben van de Hoedenvereniging kan ik inkopen bij groothandels en fabrikanten van hoedenmallen – wat weer een vak op zich is. Het lidmaatschap levert me behalve plezier dus ook wel andere voordelen op.”

Stijlvol

Met haar cliënten praat Gerdien regelmatig over haar hobby. “Oudere mensen hebben vaak mooie zwart-witfoto’s in de kast staan uit de jaren 50 en 60. De hoedenmode van toen is weer helemaal terug. Ik kan het dan niet laten om daar een grapje over te maken. Het is een leuk gespreksonderwerp! Oude mensen leven vaak op als ze het over hun jonge jaren kunnen hebben.

Vroeger droegen mensen niet alleen een hoed naar de kerk en op bruiloften, maar ook gewoon naar de supermarkt. Je ging goed gekleed de deur uit. Kom daar nu nog maar eens om. Van mij mag het allemaal wel wat stijlvoller, hoor!”

Tip: Van september tot januari 2021 heeft Gerdien in het Rijssens Museum (Kasteellaan 1 in Rijssen) een hoedenexpositie. Ook geeft zij op deze stijlvolle locatie workshops tijdens de openingstijden van het museum.