“De teams laten echt verpleegkundig leiderschap zien”

Wieneke Mulder is teammanager V&V bij RST. Met haar jarenlange ervaring als lactatiekundige en (wijk)verpleegkundige in de thuiszorg bij RST, kent ze de organisatie van binnen en buiten. En dat helpt haar in de ondersteuning van haar teams en alle mooie uitdagingen die deze baan met zich meebrengt.

Als teammanager ondersteunt Wieneke de V&V-teams in organisatorische zin. “Het zorginhoudelijke stuk ligt bij de wijkverpleegkundigen, maar ik faciliteer en organiseer de randvoorwaarden, zodat zij hun werk goed kunnen doen. Denk hierbij aan het verkrijgen van voldoende personeel en het zorgen voor contracten die het beste bij de werk-privébalans van de mensen aansluiten. Ook voer ik gesprekken om te kijken hoe het gaat met teamleden en om te ontdekken of iemand iets nodig heeft. Het zijn zelfstandige teams, maar uiteraard zijn er altijd dingen waar ze wel eens in vastlopen. Soms gaat het om kleine dingen, maar soms zijn er grotere projecten nodig. Het inzetten van zorgtechnologie is daar een voorbeeld van. Dat vraagt veel, dus daar zetten we een apart project voor op. De helft van mijn baan is het ondersteunen van de teams en de andere helft bestaat uit projecten. Deze combinatie maakt het leuk!”

Samen op zoek naar de beste oplossing

Voor Wieneke is het de uitdaging om de balans te vinden tussen afstand en nabijheid: “Er zijn voor het team als het nodig is, maar ook volop ruimte bieden aan onze professionals om dingen op hun eigen manier te regelen, want vaak is dat de beste. Ik vind het leuk om te organiseren en problemen op te lossen. Tegelijk neem ik dingen niet zomaar over, maar probeer ik de mensen zoveel mogelijk te ondersteunen in het zelf organiseren van hun werk en alles wat er komt kijken bij het functioneren als zelfstandig team Het is uiteindelijk echt teamwork wat we met elkaar verrichten.”

Christelijke identiteit

Eén van de dingen die Wieneke waardeert bij RST is het feit dat het een christelijke organisatie is. “Als soms moeilijke dingen zich voordoen heb je een gezamenlijke basis. Dat geeft vertrouwen en herkenning.” Verder ziet Wieneke RST als fijne werkgever. “Er zijn weinig hiërarchische lagen en de lijntjes zijn kort. Dat maakt het werken erg prettig.”

Trots op de zelfstandige teams

Wieneke is trots op de zelfstandige manier waarop de teams opereren. “Onze teams en wijkverpleegkundigen laten echt verpleegkundig leiderschap zien. Ik ben enorm trots op de zorgmedewerkers die elke dag weer zo hard werken. Ze hebben een enorm groot hart voor onze cliënten en ze fixen de dingen met elkaar. Hoeveel gaten er soms ook zijn qua personeel, ze lossen het elke keer weer met elkaar op. Dat vind ik heel knap!”