“De partuspool is heel fijn te combineren met mijn gezin”

Mariska den Heijer, al 20 jaar vaste kracht bij RST en ruim ervaren in de kraamzorg. In de regio Midden-Nederland kraamt ze bij gezinnen tijdens de eerste dag(en) na de geboorte van hun kindje. Nu als partuspool-kraamverzorgende, voorheen als kraamverzorgende.

De stage van Mariska beviel haar én RST zo goed, dat ze kon blijven. In 2002 startte Mariska als kraamverzorgende. Na de geboorte van haar eerste kind ging ze parttime werken en deed ze vaak afloswerk van collega’s. In 2011 ontstond de partuspool, de ideale oplossing voor Mariska. “Als partuspooler sta ik één of twee avonden per week en een weekend per maand op wacht van 18.00 tot 2.00 uur. Ik assisteer de verloskundige tijdens een thuisbevalling, of help een gezin ’s avonds opstarten als ze uit het ziekenhuis komen. Daarnaast doe ik ook intakegesprekken in de Betuwe. Ik heb zelf vijf kinderen, dus deze baan is heel fijn te combineren met mijn gezin.”

Getuige van een intiem moment

De aanwezigheid bij bevallingen is wat het werk voor Mariska zo mooi maakt. “Ik vind de bevallingen echt bijzonder. Het geeft een soort kick als ik opgeroepen word en om dan getuige te zijn van de geboorte van een nieuw mensenleven. De geboorte is zo’n emotioneel en intiem moment, dat went nooit! Ook al heb je al zoveel bevallingen gezien, het blijft een wonder als het allemaal goed mag gaan en de baby gezond is. Geen bevalling is hetzelfde. Dat is ook het leuke aan het werk: het is heel afwisselend. Achter elke voordeur zitten weer andere gezinnen met andere karakters.”

Een band in een paar uur tijd

Daarnaast is het ook steeds weer een mooie uitdaging voor Mariska om in korte tijd het vertrouwen te winnen van de kraamvrouw en het gezin. “Je bent er maar kort, maar toch lukt het vaak om zelfs dan een band op te bouwen. Ik denk dat dat komt omdat je op een heel intiem moment binnenkomt. Ik blijf dan ook rustig en op de achtergrond. Ik merk dat kraamvrouwen dat prettig vinden. Negen van de tien keer ga ik met een voldaan gevoel de deur uit. Je voelt dan de dankbaarheid van de kraamvrouw. Het is mooi om in korte tijd zoveel bij te mogen dragen. Vooral de begeleiding bij de borstvoeding vind ik erg belangrijk. Als de start goed is, gaat het vaak de rest van de week ook wel goed.”

Zes weken te laat

Dat er wel eens iets misgaat overkomt iedereen, zeker als je al 20 jaar in het vak zit. Mariska vertelt: “Ik werd ’s avonds gebeld voor een opstart. Ik kwam aan bij het huis, de kraamvrouw deed open en leidde me naar binnen. Mijn jas hing ik even over de stoel. ‘Hoe is het met de kleine?’, vroeg ik. Ze vertelde rustig dat het goed ging met haar en de baby. Na even praten zei ik: ‘Moet je niet even naar boven om te gaan liggen? Je bent tenslotte net bevallen.’ ‘Nou’, zei ze, ‘dat is al zes weken geleden.’ En daar stonden we dan, allebei verbaasd en ik perplex. Wat bleek na een belletje naar de planning? Ik stond bij een gezin met precies dezelfde achternaam, die ook zorg van RST had gehad! Ik moest alleen een stukje verder zijn. Gelukkig konden we er allebei om lachen!”