Buiten koken met de Big Green Egg: “Zelfs met kerst staat ‘ie aan”

Mariëtte van de Poppe en haar man zijn beiden al sinds het begin van hun huwelijk dol op koken, bakken, braden en barbecueën. Sinds een jaar of vier gebruiken ze daarvoor de Big Green Egg: een speciale ‘barbecue’ waarmee veel meer kan dan barbecueën alleen.

Mariëtte, die in het dagelijks leven personeelsfunctionaris is bij RST, prijst zich gelukkig dat de hobby waaraan ze zoveel plezier beleeft een gedeelde passie is van haar en haar man. “Je zou maar van lekker koken houden, maar niemand hebben die daarvan genieten kan. Dat lijkt me vreselijk…!”

In de familie Van de Poppe is dat gelukkig anders. Beide echtgenoten staan heel wat uurtjes in de keuken, zowel binnen als buiten. In het weekend vaak ook samen.

“Lekker koken doe ik elke dag, maar zeker nu in de zomerperiode gebruiken we de Big Green Egg elke vrijdag en zaterdag. En als ik doordeweeks een keertje tijd heb, gaat hij weer aan. Ook in andere jaargetijden gebruiken we de Big Green Egg volop. Wist je dat winterbarbecueën super hip is?”

Slow cooking

Denk niet dat de Big Green Egg gebruiken gelijk staat aan barbecueën in de traditionele zin van het woord. Nee, je kunt erop koken, bakken en roken en pizza’s bakken. Vaak kiezen Mariëtte en haar man voor slow cooking, waarbij het gerecht er al ’s morgens ingaat om pas ’s avonds gegeten te worden. “Aan het einde van de middag zitten wij dan heerlijk met een wijntje en een broodje te wachten tot ons gerecht gaar is, of we rommelen wat in de tuin.”

Mijn man maakte vier jaar geleden kennis met de Big Green Egg toen hij een aantal zakelijke bijeenkomsten bezocht waar het diner erin bereid werd. “Hij kwam elke keer zo enthousiast thuis dat ik erg benieuwd werd”, vertelt Mariëtte.

“Toen zijn we eens gaan kijken wat de aanschaf zou kosten. Dat was even schrikken, want het was een flinke investering. Maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Ik durf wel te zeggen dat ik ‘m niet meer zou kunnen missen.”

Spareribs, hooi en gerookte zalm

Koken met de Big Green Egg is voor Mariëtte bijna een manier van leven geworden. “Het is echt onze ontspanning. Op zaterdag besluit ik bijvoorbeeld zelf spareribs te gaan maken. Die moeten eerst garen op 100 graden, dan moeten ze worden ingepakt en afgelakt. Dan even doorstoken naar 180 graden om af te grillen. Met het speciale luchtventilatiesysteem van het apparaat kun je de temperatuur vrij nauwkeurig afstellen. Je bent er de hele dag mee bezig, maar dan heb je ook wat!”

“We hebben ooit ook eens een varkensfilet in de Big Green Egg op hooi gebakken. Het hooi hadden we speciaal bij een boer gevraagd en vochtig gemaakt. Verse kruiden erop en inpakken. De varkensfilet was gevuld met groenten (prei en paprika) en kruiden. Door het vocht in het hooi gaat het vlees langzaam garen. Al met al een hele spannende ervaring, en erg lekker!”

Een van Mariëttes toprecepten op de Big Green Egg is gerookte zalm. De Big Green Egg wordt op speciale kolen gestookt. Voor het roken gebruik ik dan als extra smaakversterker eikenhoutsnippers met bijvoorbeeld whiskysmaak, die vooraf weken en voor extra stoom zorgen.” Gekscherend: “We lijken wel indianen die met rooksignalen aan de slag zijn! Gelukkig is onze buurman ook van het barbecueën, dus die heeft er geen last van.”

Inspiratie in het buitenland

Inspiratie voor nieuwe recepten doet Mariëtte op uit kookboeken, kookmagazines, bakprogramma’s en door recepten uit te ruilen met vrienden. Maar ook op vakantie doet ze veel inspiratie op.

“Mijn man en ik hebben vroeger veel gereisd. Bovendien zijn we gek op Italië. Ik kook dus vaak Italiaans. Als we op vakantie ergens iets eten wat we lekker vinden, proberen we te ontdekken wat erin zit en zodra we thuis zijn proberen we het uit. Daarbij volg ik trouwens niet letterlijk het recept, maar doe veel op gevoel.”

Workshops

Mariëtte droomt er soms van om van haar hobby haar werk te maken. Maar concreet is dat niet. “Als we ooit meer ruimte zouden hebben, of ik zou iets kunnen huren, dan zou ik wellicht wel willen koken voor groepen of workshops willen geven.

Een vriendin van mij loopt met dezelfde plannen rond, dus wie weet worden die ooit werkelijkheid. Maar wil ik dat echt? Daar ben ik nog lang niet uit. Het is altijd spannend om van je hobby je werk te maken. Blijf je het dan nog leuk vinden? Voorlopig zit ik hier goed en geniet ik tegelijk met volle teugen van mijn hobby in combinatie met mijn werk bij RST!”