7 tips van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo
Dat schoonmaken en opruimen ook echt leuk kan zijn weten onze huishoudelijke hulpen wel. Een lekker fris en opgeruimd huis, is heerlijk bevredigend. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Daar weet de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo alles van. Met haar wereldberoemde ‘KonMari’ methode heeft ze al in heel veel huishoudens voor orde en overzicht gezorgd. Zie het als een compacte samenvatting – met deze tips ben je in no time verlost van al die overbodige spullen in huis!
De in Japan geboren Marie Kondo was van jongs af aan al in de ban van opruimen en iedereen die haar boeken heeft gelezen is enthousiast over de ‘KonMari’ methode. De opruimgoeroe is van mening dat je leven zal veranderen als je orde en rust aanbrengt in de ruimte om je heen. Dat is het proberen wel waard toch? Je pakt hoe dan ook eindelijk die enorme rommellade aan.
1. Waarom wil je eigenlijk opruimen?
Marie Kondo is van mening dat weggooien van overtollige spullen dé sleutel is tot een overzichtelijk leven. Met haar bijzondere methode ruim je niet alleen je huis op, maar ook je hoofd. Succes gegarandeerd. Dat klinkt goed!
2. Blijf consistent
De eerste stap is simpel: spullen wegdoen. Maar wees wel streng tegen jezelf, dat is Marie Kondo ook. “Dit is handig voor later” of “ooit hang ik deze fotolijst op” of “ooit ga ik dit jurkje nog dragen”, zijn vanaf nu oneliners waar jij geen gehoor aan geeft. Weg ermee! Alles wat je in de afgelopen jaren niet hebt gebruikt mag (of moet!) weg. En wel nu meteen.
3. Opruimen per categorie
Hoe ruim jij altijd op? Denk er eens over na. Kamer voor kamer zeker? Neem maar gauw afscheid van deze opruimgewoonte, want Maries advies is: opruimen per categorie. Hoe dan? Begin bijvoorbeeld eerst met de categorie kleding. Ben je klaar? Ga dan door met boeken, tijdschriften, kranten en andere papiersoorten. De gedachte hierachter is dat je grondiger opruimt. Spullen van één categorie liggen namelijk vaak verspreid over een aantal kamers.
4. Stel doelen op
Volgens Kondo hoef je niet altijd het hele huis op te ruimen. Yes! Begin met één categorie, bijvoorbeeld met je kledingkast. Wat wel enorm belangrijk is hierbij, is dat je alle items tevoorschijn haalt en voor je neer legt (op de grond bijvoorbeeld). Ja, zelfs de spullen van de zolder en de kelder mogen erbij. Zo zie je hoeveel spullen je eigenlijk hebt. Heb je echt zoveel nodig…?
5. Wat zegt je gevoel?
De volgende stap brengt ons bij het motto van Marie Kondo: alles in je huis moet je vreugde brengen. Bij de overweging of iets mag blijven of niet, vraag jij je elke keer weer af of een item je gelukkig maakt. Hou het vast, voel en bedenk: word ik hier gelukkig van? Is het antwoord “Nee”, dan gaat het weg. Simple as that. Wees niet té sentimenteel. Betekenisvolle foto’s of ansichtkaarten kun je ook gewoon inscannen.
6. De rol-techniek
Nadat je alles hebt uitgezocht en hebt weggedaan, is het tijd om je favoriete items te reorganiseren. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden gaat dit niet volgens je oude methode. Vanaf nu rol jij je kleding op en bewaar je ze ‘staand’ in lades en kleine opbergdozen. Het resultaat? Meer ruimte en een beter overzicht in je kledingkast.
7. Afscheid nemen
Vanaf nu begint je nieuwe opgeruimde leven. Je merkt vrijwel meteen dat je de spullen helemaal niet mist. Neem afscheid van de spullen die je wel weg gaat doen (je mag zelf invullen hoe) – er zit namelijk altijd wel een verhaal achter elk object. Tsja, het blijft wel een Japanse goeroe hé. Last but not least: vraag je bij elke nieuwe aankoop af of je er écht blij van wordt.
Rol je mouwen maar op en begin met het reorganiseren van je leven à la Kondo style. Veel plezier en denk erom: wees niet te sentimenteel en gooi spullen weg. Have fun!