Van secretaresse naar kraamverzorgende

In 2021 begon Marjolein de Kruijf als leerling-kraamverzorgende bij RST. Inmiddels opereert ze volledig zelfstandig in omgeving Veenendaal en is ze bezig met het afronden van haar opleiding.

Omdat de achtergrond van Marjolein niet in de zorg lag, volgde ze het omscholingstraject bij RST. “Ik was hiervoor secretaresse. Een leuke baan, maar stiekem lag mijn hart altijd al in de zorg. Daarom ik heb ervoor gekozen om me te laten omscholen. Toen startte ook direct mijn zoektocht naar wat ik precies in de zorg wilde doen. Ik heb vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis gedaan om te kijken of dat iets voor me was, maar het paste niet bij me. Toen ontdekte ik de kraamzorg. Ik wilde op de middelbare school al kraamverzorgende worden, maar het leven liep toen anders. Nu wist ik: dit is wat ik wil!”

Mooi en bijzonder werk

Nog steeds staat Marjolein achter haar keuze en heeft ze het enorm naar haar zin. “Vooral het contact met het gezin en het begeleiden van de kraamvrouw vind ik mooi. In het begin dacht ik dat de kraamzorg vooral draaide om het huishouden doen, maar niets is minder waar! Het is juist veel begeleiden en informatie overdragen. Ook de borstvoeding loopt per vrouw anders en dat maakt het steeds weer een mooie uitdaging: wat gaat bij deze vrouw het beste werken? Het geeft uiteindelijk het beste gevoel als het gezin je aan het einde van de kraamweek ‘wegkijkt’, op de goede manier uiteraard. Dat laat zien dat ze er klaar voor zijn om het verder zelf op te pakken.”

Werken met vertrouwen

Als kraamverzorgende werk je veelal zelfstandig, maar toch heeft Marjolein veel aan haar team. “Als leerling heb je een collega waar je aan gekoppeld bent en waar je met al je vragen terecht kunt. Maar ik kan ook altijd bij mijn leidinggevende terecht als er iets speelt. Er wordt dan echt geluisterd. Ook overleggen we regelmatig met het team, volgen we samen cursussen en wisselen we dingen uit via de groepsapp. Al deze contactmomenten zijn waardevol, zodat je verbonden blijft.”

Verkeerde muisjes

Uiteraard gaat er ook in ieders baan wel eens wat mis. Maar na een nacht weinig tot geen slaap ligt een foutje natuurlijk nóg sneller op de loer. “Ik had een bevalling midden in de nacht. Deze duurde lang, dus ik was ’s ochtends aardig gesloopt. Ik ging naar beneden om beschuit met muisjes te maken, maar ik strooide er per ongeluk de verkeerde kleur op. Ik kwam er pas achter toen ik al boven was. Gelukkig kon iedereen erom lachen!”

Groei naar zelfstandigheid

Marjolein is trots op de stappen die ze het afgelopen jaar heeft gezet. “In het begin zag ik op tegen het zelfstandig advies geven over de borstvoeding. Ik dacht: “Hoe ga ik dit allemaal zien en weten?” Maar ik heb inmiddels al zoveel ervaring in de praktijk opgedaan dat ik voldoende informatie heb om zelf advies te geven. Het loopt nu juist heel goed!”

Collega worden van Marjolein? Dat kan! Klik hier voor alle vacatures.